A különös kockázatot jelentő belvízi útszakaszoknak minősített víziutakon történő hajóvezetéshez szükséges különleges engedély megszerzése

Az olyan belvízi víziutakat, víziút szakaszokat, ahol a sajátos hajózási feltételek miatt felmerülő biztonsági kockázat miatt megkövetelt a hajóvezetőktől, hogy az irányítási szintre vonatkozó általános kompetencia előírásokban felsoroltokon túl egyéb kompetenciákkal is rendelkezzenek, különös kockázatú víziút szakaszoknak kell tekinteni.
A víziutak különös kockázatot jelentő szakaszain, a vonalvizsga teljesítésével és annak igazolásával vezethető vízi jármű.

A biztonságos hajóvezetés érdekében a hajóvezetők, ismereteik bizonyítására a következő témakörökből vonalismereti vizsgát tesznek: 

  • a vonalszakasz jellege,
  • a vonalszakaszra vonatkozó szabályok (ideértve a jogszabályokat és hatósági rendelkezéseket), 
  • az út tervezését befolyásoló külső körülmények és azok figyelembevétele a hajó vezetése során (pl. vízállások – merülés és szabad űrszelvény meghatározása, műtárgyak üzemrendje), 
  • helyadási és egyéb szokványok és előírások, kitűzés és veszélyes pontok részletesen, 
  • valamennyi hajózást korlátozó vagy segítő műtárgy, vízmozgás, fontosabb parti települések és területek elnevezése (helynevek), 
  • kapcsolódó mellékvizeinek, csatornakapcsolatainak, csatornák, kikötők jellemzői, 
  • a szakasz egyes részeinek fényképről, videóról, térképrészletről való felismerése.

Vonalvizsgát kell tenni azokra a víziút szakaszokra, amelyek esetén a vízterület helye szerint illetékes hajózási hatóság vonalvizsga letételéhez köti a hajóvezetést.
A Magyarországon kívüli, vonalvizsga köteles vízterületekre abban az esetben tehető vonalvizsga Magyarországon, amennyiben ahhoz, a vízterület helye szerint illetékes hajózási hatóság hozzájárult.

A különös kockázatot jelentő belvízi útszakaszoknak minősített víziutak felsorolása IDE kattintva érhető el.

Az alábbi, különös kockázatot jelentő, vonalvizsgaköteles vízterületekre tehető vizsga Magyarországon:

Vonalvizsga II Duna német szakaszok >>
Vonalvizsga II Duna magyar-szlovák közös szakaszok >>

Vonalvizsga II Duna ausztriai szakaszok >>
Vonalvizsga II Duna magyar szakaszok >>

Vonalvizsga II Tisza magyar szakaszok >>