Légügyi Vizsgáztatás

 

ENGLISH CONTENT >> Légügyi Vizsgaközpont Ügyfélszolgálat

Előzmények

A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény módosításának megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. 2021. július 1-től megkezdte az elméleti légügyi vizsgák szervezésének átvételét. A folyamat koordinálására Légügyi Vizsgaközpont néven a társaság külön szervezeti egységet hozott létre. A vizsgák átvétele a kormányrendeletbe foglalt végrehajtási utasítások kiadásakor zárul le.

Az intézkedés biztosítja a közlekedési szakterületen az egységes vizsgáztatási tevékenységet, ami a légiközlekedési vizsgáztatás folyamatának színvonalát tovább javíthatja, gyorsabbá és rugalmasabbá tételét szolgálja.

Képzés

A légiközlekedési szakszemélyzet valamint a légijármű és repülőeszköz személyzet képzését a légiközlekedési hatóság által kiadott engedéllyel rendelkező képző szervek és bejelentett képző szervek végzik. Ezek listáját a Légügyi Szakszolgálati Hatósági Főosztály honlapján >> lehet elérni.

Vizsgáztatás

A döntésnek megfelelően a Vizsgaközpont végzi a hatáskörébe utalt légiközlekedési szakszemélyzet – ide nem értve a léginavigációs és légiforgalmi szolgáltatást ellátó szakszemélyzetek – szakszolgálati engedélyének megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgáztatását. Ezen felül szintén a szervezet végzi a hatáskörébe utalt légijármű és repülőeszköz személyzeti rendelet szerinti vizsgáztatói tanúsítás megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgáztatást.

Ez összesen kétféle vizsgatípust jelent:

  • pilótavizsgák
  • repülésüzemi tisztek

Fontos megjegyezni, hogy kizárólag az elméleti vizsgáztatás lebonyolítása tartozik a Vizsgaközpont hatáskörébe, a légiközlekedési gyakorlati vizsgáztatás nem!

Vizsgajelentkezés

A pilótavizsgákra a Légügyi Hivatal online ügyintézési felületén >> keresztül lehet jelentkezni.
Jelentkezés előtt kérjük olvassa el tájékoztatónkat, valamint a vizsgaszabályzatot!

Az ügyintézéshez regisztráció szükséges. A regisztrációt követően a következő funkciók érhetők el:

  • elméleti vizsgajelentkezés
  • elméleti vizsgaidőpont foglalás
  • elméleti vizsgák nyomon követése
  • gyakorlati vizsgajelentkezés
  • gyakorlati vizsgák nyomon követése
  • szakszolgálati engedélyek áttekintése

A repülésüzemi tisztek esetében vizsgákra jelenleg csak papíralapú nyomtatvány kitöltésével és beadásával lehet jelentkezni.

Vizsgahelyszín

Az elméleti vizsgák helyszíne: 1033 Budapest, Polgár utca 8-10., E épület, földszint

  • megközelítés 1-es villamossal a Szentlélek tér megállóig, onnan pár perc gyaloglás
  • a parkolás fizetős a környéken.

Vizsgadíjak

A légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény végrehajtásáról szóló 141/1995. (XI. 30.) Korm. rendelet 2/A.§ 7. bekezdése értelmében a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (továbbiakban: Vizsgaközpont) saját maga rendelkezhet a díjszabályzatáról. 

A légiközlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárások díjairól szóló 3/2002. (VI. 20.) GKM rendelet módosításáról rendelkező 3/2024. (I. 18.) ÉKM rendelet 3.§ (1) bekezdése értelmében a 2024. február 3-ától keletkezett fizetési kötelezettségeket az új díjtételek szerint kell rendezni.

A kérelemhez csatolni kell a készpénzátutalási megbízás ellenőrző szelvényének másolatát, vagy banki átutalásról szóló igazolást.

A díjat az eljárás kezdeményezőjének a kezdeményezéssel egyidejűleg kell az alábbiak szerint befizetni:
Számlaszám: OTP Bank Nyrt. 11711003-21463062
Számlatulajdonos: KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. 1033 Budapest, Polgár utca 8-10.
IBAN: HU6811711003 21463062 00000000
SWIFT/BIC: OTPVHUHB
A közleménybe beírandó: a vizsgázó neve és a díjtétel sorszáma a díjszabályzat (II.1.4) alapján

Ügyfélszolgálat

e-mail: aviation@kavk.hu
telefonszám: +36 30 600 6170

Hírek

Általános tájékoztató a 2024. évi vizsgadíjakról

Címke: KÖZÚT, VASÚT, HAJÓZÁS, LÉGÜGY, PÁV, DRÓN

2024. február 3-ától változnak a közlekedési vizsgadíjak, amelyek részletesen az alábbi linkeken érhetők el. Fontos kiemelni, hogy a „B” kategóriájú vezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati vizsgadíjak nem változnak. A változás nem érinti a már...

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS

Címke: LÉGÜGY, HAJÓZÁS, VASÚT, SZAKTANFOLYAM, DRÓN

Tisztelt Ügyfeleink! 2023. augusztus 18-án, pénteken, áramszünet miatt zárva tart a Budapest, III. kerület, Polgár utca 8-10. alatt található ügyfélszolgálatunk. Érintett szakterületek: - szaktanfolyam - drón - hajózás - vasút - légügy Megértésüket köszönjük! ...

LÉGÜGYI VIZSGÁKAT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

Címke: LÉGÜGY,

For English click here   Tisztelt Jóváhagyott Képzési Szervezetek! Ezúton tájékoztatjuk Önöket a 965/2012/EU rendeletet módosító 2021/1296/EU, valamint a 2021/2237/EU végrehajtási rendeletben foglaltak hatására a professzionális pilóta és műszerjogosítások megszerzéséhez...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: LÉGÜGYI VIZSGAHELYSZÍNÜNK MEGVÁLTOZOTT

Címke: LÉGÜGY,

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy légügyi vizsgahelyszínünk - The Quadrum Irodapark, 2220 Vecsés, Lincoln út 1. szám alól - új helyre költözött. Új címünk:  1033 Budapest,...