Drón Vizsgáztatás

DRÓN IGAZOVÁNY CSERE ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS

A pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról szóló 2019/947 számú (2019. május 24.) EU végrehajtási rendelet szerinti távpilóta képesítések megszerzésével, valamint a 6/2021 (II. 5.) ITM rendelet szerinti pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban foglaljuk össze.

A távpilóta képesítés megszerzéséhez szükséges, távoktatási formában megvalósuló elméleti tanfolyamra a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet honlapján  elérhető regisztrációs felületen, a tanfolyamot követő vizsgára pedig a képzést biztosító online rendszerből van lehetőség jelentkezni.

A vizsga a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. megyeszékhelyeken és Budapesten található számítógépes vizsgatermeiben történik, a vizsga és az esetleges pótvizsga helyét és időpontját a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében a vizsgázó választhatja ki. A vizsgatermek listája ebben a dokumentumban olvasható.

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzéséhez szükséges drón pilóta tanfolyamra jelentkezni a légiközlekedési hatóság által jóváhagyott képzőszervezeteknél lehetséges. A tanfolyamot sikeresen elvégző ügyfeleket a képzőszervezet jelenti vizsgára.

 

A vizsgán való részvétel feltételei:

 • betöltött 16. életév,
 • az online tanfolyam elvégzése,
 • a képzési díj befizetése,
 • a vizsgadíj/pótvizsgadíj befizetése a díjszabályzat (II.1.4) alapján,
 • a „Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái kiegészítő képesítés” (A2 vizsga, UAS.OPEN.030-as vizsga) esetén nyilatkozat az önállóan végzett gyakorlati képzés teljesítéséről,
 • drón pilóta elméleti vizsga esetében a 2019/947 EU végrehajtási rendelet UAS.OPEN.030 (2) bekezdése szerinti érvényes kompetencia tanúsítvány.

 

A vizsga számítógépen végzett elméleti tesztvizsga formájában valósul meg az alábbi feltételekkel

 • Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái alapképesítés (A1/A3 vizsga, UAS.OPEN.020-as vizsga) esetén a vizsga teljesítéséhez egy 40 kérdésből álló feleletválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 40 perc, a 40 kérdésből legalább 30-at kell helyesen megválaszolni a sikeres vizsgához.
 • Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái kiegészítő képesítés (A2 vizsga, UAS.OPEN.030-as vizsga) esetén a vizsga teljesítéséhez egy 30 kérdésből álló feleletválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 30 perc, a 30 kérdésből legalább 23-at kell helyesen megválaszolni a sikeres vizsgához.
 • Drón pilóta elméleti vizsga teljesítéséhez egy 60 kérdésből álló feleltválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 60 perc, a 60 kérdésből legalább 45-öt kell helyesen megválaszolni a sikeres vizsgához.

 

A vizsgán a vizsgázónak be kell tudni mutatnia

 • a személyazonosításra alkalmas érvényes okmányát (személyi igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély, útlevél),
 • a Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái kiegészítő képesítés (A2 vizsga, UAS.OPEN.030-as vizsga) esetén az önállóan végzett gyakorlati képzés teljesítéséről szóló nyilatkozatát.

 

Drón pilóta gyakorlati vizsga

A drón pilóta gyakorlati vizsgára a tanfolyamot sikeresen elvégző ügyfeleket a képzőszervezet jelenti vizsgára. A vizsga helyszíne megegyezik a képzőszervezet oktatási helyszínével.

 

A vizsgán való részvétel feltételei:

•    drón pilóta elméleti vizsga igazolt elvégzése,
•    a vizsgadíj/pótvizsgadíj befizetése a díjszabályzat (II.1.4) alapján,

A vizsgán a vizsgázónak be kell tudni mutatnia a személyazonosításra alkalmas érvényes okmányát (személyi igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély, útlevél). A drón pilóta gyakorlati vizsga időtartama 40 perc, amelyből 20 perc a felkészülési idő és 20 perc a feladatok végrehajtására végrehajtására fordítható idő. A vizsgán 7 feladatot kell megoldani, a sikeres teljesítéshez legfeljebb 5 hibapont gyűjthető.

Sikeres vizsga esetén a Vizsgaközpont kiállítja az online képzés és vizsga teljesítését igazoló bizonyítványt vagy kompetencia tanúsítványt, drón pilóta elméleti és gyakorlati vizsga sikeres teljesítése esetén a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolványt, és elektronikus úton megküldi a vizsgázónak.

Az UAS.OPEN.020 szerinti  vizsga teljesítését igazoló bizonyítvány mintája itt tekinthető meg

Az UAS.OPEN.030 szerinti kompetencia tanúsítvány mintája itt tekinthető meg

A 6/2021 (II. 5.) ITM rendelet 4. § szerinti pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány mintája itt tekinthető meg

Fontos információ, hogy az EU bármely tagállamában megszerzett távoli pilóta képesítést az Unió egész területén érvényesnek lehet tekinteni.

 

Elérhető részletes információk

Távoli pilóták képesítéseinek tantervi és vizsgakövetelménye >> 

Tantervi és vizsgakövetelmények a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyamok számára >> 

UAS Ügyviteli és Bizonylatolási Rend >> 

Távpilóta vizsgaszabályzat >> 

 

Hírek

Általános tájékoztató a 2024. évi vizsgadíjakról

Címke: KÖZÚT, VASÚT, HAJÓZÁS, LÉGÜGY, PÁV, DRÓN

2024. február 3-ától változnak a közlekedési vizsgadíjak, amelyek részletesen az alábbi linkeken érhetők el. Fontos kiemelni, hogy a „B” kategóriájú vezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati vizsgadíjak nem változnak. A változás nem érinti a már...

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS

Címke: LÉGÜGY, HAJÓZÁS, VASÚT, SZAKTANFOLYAM, DRÓN

Tisztelt Ügyfeleink! 2023. augusztus 18-án, pénteken, áramszünet miatt zárva tart a Budapest, III. kerület, Polgár utca 8-10. alatt található ügyfélszolgálatunk. Érintett szakterületek: - szaktanfolyam - drón - hajózás - vasút - légügy Megértésüket köszönjük! ...

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

Címke: KAV, ITM, DRÓN

Annak érdekében, hogy hazánk a pilóta nélküli járművek használata terén mihamarabb a világ élvonalába kerüljön, és mintaként szolgáljon az Európai Unió számára a jogszabályi környezet kialakításában, több mint 60 alapító tag részvételével – köztük minisztériumokkal,...

Február 10-től lehet jelentkezni a távoli pilóta képzésekre

Címke: DRÓN, ITM, KAV

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. február 5-én kihirdetett rendelete értelmében (6/2021. (II.5.)) a távoli pilóta képesítések megszerzéséhez szükséges képzések szervezéséért a...