Drón Vizsgáztatás

DRÓN IGAZOVÁNY CSERE ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS

A pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról szóló 2019/947 számú (2019. május 24.) EU végrehajtási rendelet szerinti távpilóta képesítések megszerzésével, valamint a 6/2021 (II. 5.) ITM rendelet szerinti pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban foglaljuk össze.

A távpilóta képesítés megszerzéséhez szükséges, távoktatási formában megvalósuló elméleti tanfolyamra a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján >>  elérhető regisztrációs felületen, a tanfolyamot követő vizsgára pedig a képzést biztosító online rendszerből van lehetőség jelentkezni.

A vizsga a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. megyeszékhelyeken és Budapesten található számítógépes vizsgatermeiben történik, a vizsga és az esetleges pótvizsga helyét és időpontját a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében a vizsgázó választhatja ki. A vizsgatermek listája ebben a dokumentumban>> olvasható.

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzéséhez szükséges drón pilóta tanfolyamra jelentkezni a légiközlekedési hatóság által jóváhagyott képzőszervezeteknél lehetséges. A tanfolyamot sikeresen elvégző ügyfeleket a képzőszervezet jelenti vizsgára.

 

A vizsgán való részvétel feltételei:

 • betöltött 16. életév,
 • az online tanfolyam elvégzése,
 • a képzési díj befizetése,
 • a 4600 forintos vizsgadíj/pótvizsgadíj befizetése,
 • a „Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái kiegészítő képesítés” (A2 vizsga, UAS.OPEN.030-as vizsga) esetén nyilatkozat az önállóan végzett gyakorlati képzés teljesítéséről,
 • drón pilóta elméleti vizsga esetében a 2019/947 EU végrehajtási rendelet UAS.OPEN.030 (2) bekezdése szerinti érvényes kompetencia tanúsítvány.

 

A vizsga számítógépen végzett elméleti tesztvizsga formájában valósul meg az alábbi feltételekkel

 • Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái alapképesítés (A1/A3 vizsga, UAS.OPEN.020-as vizsga) esetén a vizsga teljesítéséhez egy 40 kérdésből álló feleletválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 40 perc, a 40 kérdésből legalább 30-at kell helyesen megválaszolni a sikeres vizsgához.
 • Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái kiegészítő képesítés (A2 vizsga, UAS.OPEN.030-as vizsga) esetén a vizsga teljesítéséhez egy 30 kérdésből álló feleletválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 30 perc, a 30 kérdésből legalább 23-at kell helyesen megválaszolni a sikeres vizsgához.
 • Drón pilóta elméleti vizsga teljesítéséhez egy 60 kérdésből álló feleltválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 60 perc, a 60 kérdésből legalább 45-öt kell helyesen megválaszolni a sikeres vizsgához.

 

A vizsgán a vizsgázónak be kell tudni mutatnia

 • a személyazonosításra alkalmas érvényes okmányát (személyi igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély, útlevél),
 • a Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái kiegészítő képesítés (A2 vizsga, UAS.OPEN.030-as vizsga) esetén az önállóan végzett gyakorlati képzés teljesítéséről szóló nyilatkozatát.

 

Drón pilóta gyakorlati vizsga

A drón pilóta gyakorlati vizsgára a tanfolyamot sikeresen elvégző ügyfeleket a képzőszervezet jelenti vizsgára. A vizsga helyszíne megegyezik a képzőszervezet oktatási helyszínével.

 

A vizsgán való részvétel feltételei:

•    drón pilóta elméleti vizsga igazolt elvégzése,
•    vizsgadíj  befizetése >>

A vizsgán a vizsgázónak be kell tudni mutatnia a személyazonosításra alkalmas érvényes okmányát (személyi igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély, útlevél). A drón pilóta gyakorlati vizsga időtartama 30 perc, amelyből 10 perc a felkészülési idő és 20 perc a feladatok végrehajtására fordítható idő. A vizsgán 7 feladatot kell megoldani, a sikeres teljesítéshez legfeljebb 5 hibapont gyűjthető.

Sikeres vizsga esetén a Vizsgaközpont kiállítja az online képzés és vizsga teljesítését igazoló bizonyítványt vagy kompetencia tanúsítványt, drón pilóta elméleti és gyakorlati vizsga sikeres teljesítése esetén a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolványt, és elektronikus úton megküldi a vizsgázónak.

Az UAS.OPEN.020 szerinti  vizsga teljesítését igazoló bizonyítvány mintája itt tekinthető meg >>

Az UAS.OPEN.030 szerinti kompetencia tanúsítvány mintája itt tekinthető meg >>

A 6/2021 (II. 5.) ITM rendelet 4. § szerinti pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány mintája itt tekinthető meg >>

Fontos információ, hogy az EU bármely tagállamában megszerzett távoli pilóta képesítést az Unió egész területén érvényesnek lehet tekinteni.

 

Elérhető részletes információk

Távoli pilóták képesítéseinek tantervi és vizsgakövetelménye >> 

Tantervi és vizsgakövetelmények a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzésére felkészítő tanfolyamok számára >> 

UAS Ügyviteli és Bizonylatolási Rend >> 

Távpilóta vizsgaszabályzat >> 

 

Hírek

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI NYITVATARTÁS VÁLTOZÁS

Címke: LÉGÜGY, HAJÓZÁS, VASÚT, SZAKTANFOLYAM, DRÓN

Tisztelt Ügyfeleink! 2023. augusztus 18-án, pénteken, áramszünet miatt zárva tart a Budapest, III. kerület, Polgár utca 8-10. alatt található ügyfélszolgálatunk. Érintett szakterületek: - szaktanfolyam - drón - hajózás - vasút - légügy Megértésüket köszönjük! ...

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

Címke: KAV, ITM, DRÓN

Annak érdekében, hogy hazánk a pilóta nélküli járművek használata terén mihamarabb a világ élvonalába kerüljön, és mintaként szolgáljon az Európai Unió számára a jogszabályi környezet kialakításában, több mint 60 alapító tag részvételével – köztük minisztériumokkal,...

Február 10-től lehet jelentkezni a távoli pilóta képzésekre

Címke: DRÓN, ITM, KAV

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. február 5-én kihirdetett rendelete értelmében (6/2021. (II.5.)) a távoli pilóta képesítések megszerzéséhez szükséges képzések szervezéséért a...