Vitorlás kishajó-vezetői képesítés

KEDVTELÉSI CÉLÚ I. OSZTÁLYÚ TENGERI KISHAJÓ-VEZETŐ

A kedvtelési célú I. osztályú tengeri vitorlás kishajó-vezetői képesítés tengeren, a parttól korlátlan távolságig, vagy belvízen közlekedő vitorlás kishajó kedvtelési célból történő vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít.
A tengeri kishajó teljes hossza a 24 métert, a belvízi kishajó teljes hossza a 20 métert nem érheti el, utas befogadó képessége legfeljebb 12 fő lehet.

Vizsgatárgyak:

  • A képesítés megszerzéséhez nem kell vizsgát tenni, csak az alábbiakban felsorolt feltételeket kell teljesíteni.

A képesítés megszerzésének feltételei

  • betöltött 21. életév
  • kedvtelési célú II. osztályú tengeri kisgéphajó-vezetői képesítés megléte,
  • annak igazolása, hogy kedvtelési célú II. osztályú tengeri kishajó-vezetői képesítés megszerzését követően, vitorlás kishajón, a jelölt legalább 1500 tengeri mérföldnyi – ebből legalább 300 tengeri mérföldnyi éjszakai – utat, vagy kisgéphajón, a jelölt legalább 200 órányi – ebből legalább 60 óra éjszakai – utat tett meg, vagy hajóvezetőként legalább 1000 tengeri mérföldet tett meg óceánon, illetve legalább 80 órát menetben töltött hajóvezetőként óceánon.

Az előírt gyakorlatot csak a hajózási hatóság által hitelesített jachtnaplóval és személyzeti jegyzékkel vagy azok hiteles másolatával, szolgálati könyvvel, illetve a képző szerv által rendszeresített és a hajózási hatóság által jóváhagyott és hitelesített fedélzeti oktatási naplóval lehet igazolni.

A külföldi lobogójú hajón gyakorlatot szerzett személy kérelmére az előírt hajózási gyakorlat igazolása céljából, az igazolásra alkalmas hajónapló és személyzeti jegyzéke, illetve ezek közjegyző által hitelesített másolata fogadható el igazolásként.

Már meglévő kedvtelési célú I. osztályú tengeri kisgéphajó vezető képesítés és belvízi vitorlás kishajó vezető képesítés esetén, a kedvtelési célú I. osztályú tengeri vitorlás kishajó-vezető képesítés nyilvántartásba vétele, gyakorlati idő igazolás mellőzésével kérelmezhető.

Felmentések >>
Jelentkezés vizsgára >>
Okmányigénylés >>