A tengeri jellegű belvízi vízi utakon történő hajóvezetéshez előírt különleges engedély (Vonalvizsga III.) megszerzése

Ez a különleges engedély a tengeri jellegűnek minősített belvízi víziúton, víziút-szakaszon történő, hajó vagy kötelék vezetéséhez szükséges. A hajóvezető, vagy az a személy, aki az UNIÓS hajóvezetői bizonyítvány kiállításához szükséges feltételeket teljesítette, a Vizsgaközpont által szervezett Vonalvizsga III. vizsgát tehet, a különleges engedély megszerzéséhez előírt szakmai kompetenciák és képességek meglétének bizonyítása érdekében.

A képesítő vizsga vizsgatárgyai és témakörei a következők:

1. Tengeri navigációs elméleti ismeretek (tesztvizsga)
2. Tengeri navigációs gyakorlati ismeretek (szóbeli vizsga)

A vizsgára jelentkezéshez, a kitöltött és aláírt jelentkezési lap benyújtása mellett szükséges, igazolandó feltételek:

  • személyazonosság igazolása,
  • UNIÓS hajóvezetői bizonyítvány megléte, vagy
    • B kategóriájú hajóvezetői bizonyítvány megléte, vagy
    • a hajóvezetők számára szükséges uniós képesítő bizonyítványok megszerzéséhez a jogszabály által meghatározott minimumkövetelményeket teljesítése,
  • egészségi alkalmasság,
  • vizsgadíj befizetése.

A vizsga eredményes teljesítését követően a Vizsgaközpont - ha még nem került kiállításra a hajóvezetői bizonyítvány - kérelemre olyan hajóvezetői bizonyítványt állít ki, amelynek a kódolt egyedi engedélyek rovatába M (hajózás tengeri jellegű belvízi utakon) bejegyzést tesz.

A hajóvezető bizonyítvány birtokában – a Vonalvizsga III. vizsga sikeres teljesítése esetén- kérelemre, a bizonyítványt a Vizsgaközpont olyan új képesítésre cseréli, amelynek a kódolt egyedi engedélyek rovatába M (hajózás tengeri jellegű belvízi utakon) bejegyzést tesz.

Felmentések >>
Jelentkezés vizsgára >>
Vizsgakérdések >>
Vizsgadíjak >>
Okmányigénylés >>