Drón Vizsgáztatás

Tisztelt Ügyfelünk!

A pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról szóló 2019/947 számú (2019. május 24.) EU végrehajtási rendelet szerinti távpilóta képesítések megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az alábbiakban foglaljuk össze.

A távpilóta képesítés megszerzéséhez szükséges, távoktatási formában megvalósuló elméleti tanfolyamra a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján >> február 10-től elérhető regisztrációs felületen, a tanfolyamot követő vizsgára pedig a képzést biztosító online rendszerből van lehetőség jelentkezni.

A vizsga a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. megyeszékhelyeken és Budapesten található számítógépes vizsgatermeiben történik, a vizsga és az esetleges pótvizsga helyét és időpontját a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében a vizsgázó választhatja ki. A vizsgatermek listája ebben a dokumentumban>> olvasható

A vizsgán való részvétel feltételei:

  • betöltött 16. életév,
  • az online tanfolyam elvégzése,
  • a képzési díj befizetése,
  • a 4600 forintos vizsgadíj befizetése,
  • a „Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái kiegészítő képesítés” (A2 vizsga, UAS.OPEN.030-as vizsga) esetén nyilatkozat az önállóan végzett gyakorlati képzés teljesítéséről.

A vizsga számítógépen végzett elméleti tesztvizsga formájában valósul meg az alábbi feltételekkel:

  • Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái alapképesítés (A1/A3 vizsga, UAS.OPEN.020-as vizsga) esetén a vizsga teljesítéséhez egy 40 kérdésből álló feleletválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 40 perc, a 40 kérdésből legalább 30-at kell helyesen megválaszolni a sikeres vizsgához.
  • Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái kiegészítő képesítés (A2 vizsga, UAS.OPEN.030-as vizsga) esetén a vizsga teljesítéséhez egy 30 kérdésből álló feleletválasztós tesztet kell sikeresen megoldani. A vizsga időtartama 30 perc, a 30 kérdésből legalább 23-at kell helyesen megválaszolni a sikeres vizsgához.

A vizsgán a vizsgázónak be kell tudni mutatnia

  • a személyazonosításra alkalmas érvényes okmányát (személyi igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély, útlevél),
  • a Pilóta nélküli légijármű-rendszerek távpilótái kiegészítő képesítés (A2 vizsga, UAS.OPEN.030-as vizsga) esetén az önállóan végzett gyakorlati képzés teljesítéséről szóló nyilatkozatát.

Sikeres vizsga esetén a Vizsgaközpont kiállítja az európai uniós mintának megfelelő online képzés és vizsga teljesítését igazoló bizonyítványt vagy kompetencia tanúsítványt és elektronikus úton megküldi a vizsgázónak.

A vizsga teljesítését igazoló bizonyítvány mintája itt tekinthető meg >>.

A kompetencia tanúsítvány mintája itt tekinthető meg >>.

Fontos információ, hogy az EU bármely tagállamában megszerzett távoli pilóta képesítést az Unió egész területén érvényesnek lehet tekinteni.

A Közlekedési Hatóság oldalán elérhető részletes információk:

Távoli pilóták képesítéseinek tantervi és vizsgakövetelménye >>

UAS Ügyviteli és Bizonylatolási Rend >>

Távpilóta vizsgaszabályzat >>

Hírek

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

Címke: KAV, ITM, DRÓN

Annak érdekében, hogy hazánk a pilóta nélküli járművek használata terén mihamarabb a világ élvonalába kerüljön, és mintaként szolgáljon az Európai Unió számára a jogszabályi környezet kialakításában, több mint 60 alapító tag részvételével – köztük minisztériumokkal,...

Február 10-től lehet jelentkezni a távoli pilóta képzésekre

Címke: DRÓN, ITM, KAV

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. február 5-én kihirdetett rendelete értelmében (6/2021. (II.5.)) a távoli pilóta képesítések megszerzéséhez szükséges képzések szervezéséért a...