Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

2021. május 04. kedd

Annak érdekében, hogy hazánk a pilóta nélküli járművek használata terén mihamarabb a világ élvonalába kerüljön, és mintaként szolgáljon az Európai Unió számára a jogszabályi környezet kialakításában, több mint 60 alapító tag részvételével – köztük minisztériumokkal, háttérintézményekkel és érdekképviseleti szervekkel, valamint akadémiai és iparági szereplőkkel – 2021. május 4-én létrejött a Magyarországi Drón Koalíció (MDK). Az alapítók között van a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. is.

A szervezetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a HungaroControl Zrt. közösen hívták életre. Az együttműködési fórum koordinációs feladatait a Közlekedéstudományi Intézet és a Digitális Jólét Program (DJP) látja el.  

A drónok mára a hétköznapjaink részévé váltak és az elkövetkező években további széleskörű növekedésre számítunk egyre több iparágban. Egy támogató szabályozási környezet kialakításán keresztül világszínvonalú drón-ökoszisztéma létrehozása a célunk, amely nemzetközi szinten is versenyelőnyhöz juttatja Magyarországot.” – mondta Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Digitális Jólét Program keretében az elmúlt években már két koalíciót hívott életre és működtet sikeresen: 2017-ben a Magyarországi 5G Koalíciót, 2019-ben pedig a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíciót hozta létre. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a koalíciós együttműködés mind az állam, mind a civil szervezetek és vállalkozások számára előnyös működési forma. Ezért célul tűztük ki, hogy ezen ipari platformok bővüljenek egy, a dedikáltan a drónokkal foglalkozó új koalíciós fórummal, melynek programirodai feladatait a Közlekedéstudományi Intézet látja el” – mondta Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője. 

Az MDK céljai közé tartozik, hogy a biztonságos üzemeltetés, és támogató jogszabályi keretrendszer mellett, ösztönözze a drónok széleskörű elterjedését. Mindez lehetőséget teremt a magyar startupok, valamint a kis- és középvállalkozások számára, hogy nagy arányban vegyenek részt a drónok fejlesztésében, gyártásában, tesztelésében, illetve az azokon alapuló megoldások használatában akár nagyvállalati, egyetemi vagy nemzetközi partnerségben. Ennek köszönhetően a hazai vállalkozások versenyképességének erősödésére lehet számítani.

A koalíció feladata, hogy állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítson a fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, valamint az akadémiai és szakmai szervezetek között. Emellett támogatást kíván nyújtani a pilóta nélküli légijárművek felhasználásához, fejlesztéséhez, oktatásához, teszteléséhez köthető DroneMotive kezdeményezésnek. A szervezet szellemi műhelyént is működik, ezért a tervek szerint szakértői- és munkacsoportokat hoz létre, valamint konferenciákat is szervez a jövőben. A Drón Koalíció szakmai közreműködésével alakíthatják ki Magyarország Drón Stratégiáját is.

MA ESTE RÖVID IDEIG A KÖKÉNY RENDSZER NEM LESZ ELÉRHETŐ

Címke: KÖKÉNY,

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy április 5-én, pénteken 21:00 és 21:30 között a KÖKÉNY rendszer tervezett karbantartása zajlik, amely időtartartam alatt a rendszer nem lesz...

VASÚTI VIZSGABIZTOSI FELKÉSZÍTŐ - 2024

Címke: VASÚT,

A vasúti vizsgabiztos jelölteknek a vizsgabiztosi névjegyzékbe történő felvételi kérelem beadását megelőzően a Vasúti Vizsgabiztosi és Ellenőrzési Osztály által szervezett, a vizsga lebonyolításának módjáról szóló, két napos felkészítőn kell részt venniük. Első...

ÁTMENETI SZÜNET A VASÚTI ÜGYFÉLFOGADÁSBAN

Címke: VASÚT,

2024. március 26-án 11:00 után az ügyfélfogadás szünetel a Vasúti Vizsgaközpontban (az érintett helyszín: 1033 Budapest, Polgár utca 8-10.). A Vasúti Vizsgaközpont ügyfélszolgálatának félfogadási ideje az alábbi oldalon érhető el: https://vizsgakozpont.hu/vasut/elerhetosegek ...

Tájékoztató egyes vasúti időszakos vizsgák módszertanának változásáról

Címke: VASÚT,

2024. május 2-ától az alábbiakban felsorolt vasúti időszakos vizsgák számítógépes tesztvizsga formájában valósulnak meg: Nem járművezető infrastruktúra vizsgák, a következő...