Információk képzőszerveknek, szakoktatóknak

 

   A 24/2005 GKM rendelet változásairól     PÉNZÜGYI FOLYAMATOKKAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK 

   GYAKORI KÉRDÉSEK KÉPZŐSZERVEK ÉS OKTATÓK RÉSZÉRE     OKTATÁSI SEGÉDLETEK

 

FRISS INFORMÁCIÓ (2023. SZEPTEMBER 18.)

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023. szeptember 18-24. között, esténként 22:00-tól 24:00-ig a KÖKÉNY rendszer tervezett karbantartása zajlik, amely időtartartam alatt a rendszer nem lesz elérhető.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

***

Újabb videók érhetők el:

A hiányos karton (oktató hiányzik) kezelése és átmeneti időszakra eső gyakorlati órák rögzítése kapcsán a következőkben adunk Önöknek segítséget a szükséges módosításokhoz >>

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. szeptember 4-én bevezetésre került a közlekedési képzési és vizsgáztatási folyamatok egységes és központosított kezelését, valamint a vizsgáztatás elektronikus lebonyolítását támogató komplex irányítási (informatikai) rendszer, azaz a KÖKÉNY. A rendszer egységes és integrált megoldásokkal váltja fel a jelenleg használatban lévő szakrendszereket.

Az új rendszernek köszönhetően a jogosítvány megszerzésének folyamata felgyorsul, átláthatóbbá és egységessé válik, hiszen

 • a digitális eszközökkel történő elektronikus ügyintézés során az adatok azonnal rögzíthetők és feldolgozhatók;
 • a vizsgára jelentkezés, valamint a vizsgadíjak befizetése elektronikus úton intézhető;
 • a szabad vizsgahelyek kiválaszthatósága leegyszerűsíti az időpontfoglalás folyamatát; 
 • az elektronikus dokumentum hitelesítést (AVDH) KAÜ azonosítással használó vizsgázók esetében is papírmentessé válik az ügyintézés.

A 2023. augusztus 24-én hatályba lépő új szabályok, valamint az ügyviteli, képzési és vizsgáztatási folyamatokat támogató informatikai rendszer megújítása számos változást hoz az iskolavezetők és a szakoktatók napi munkájába, de hatással lesz a tanulók, vizsgázók életére is. 

A KÖKÉNY rendszer a képzőszervi ügyintézést további külön rendszer használata nélkül teljeskörűen elérhetővé teszi, illetve a későbbiekben az interfésszel történő csatlakozás lehetősége is biztosított lesz.

A KÖKÉNY rendszer vonatkozásában részletes leírást a szeptember 21-éig, képzőszervek, szakoktatót részére e-mail-ben eljuttatott  e-learning tananyagokban találnak majd. Az oktatási segédanyagok időbeli és ismétlési korlátozás nélkül lesznek elérhetők. 

 

A KÖKÉNY rendszerre történő átállás ütemezése

A Vizsgaközpont ügyintézése 2023. augusztus 23-áig változatlan, azzal, hogy a közúti járművezetői vizsgákra vonatkozó vizsgajelentéseket augusztus 21-éig lehet benyújtani ezt követően az átállási időszak alatt új, kizárólag az átállási időszakra szóló ügyintézési és vizsgáztatási rend lép életbe!

A KÖKÉNY rendszerre való átállás tervezett időszaka: 2023. augusztus 24. – szeptember 6.

Ezen átállási időszak alatt

 • 2023. augusztus 24. és szeptember 1. között a 2023. augusztus 21-éig megszervezett és a Vizsgaközpont által visszaigazolt vizsgáztatási, illetve vizsgálati tevékenység zajlik, kivétel a közúti közlekedési szakember vizsgák vonatozásában a gépkezelői vizsgák esetében van, ahol ez a dátum augusztus 24. - szeptember 3.
 • 2023. szeptember 4. és szeptember 6. között a kategóriás, 2023. szeptember 4. és szeptember 7. között a szaktanfolyami vizsgáztatás szünetel;
 • 2023. augusztus 24. és szeptember 1. között az alábbi tevékenységek szünetelnek:
  • -> a vizsga-, utánképzés-, illetve vizsgálatszervezés, azaz a vizsga- és vizsgálati igények, jelentkezések fogadása és azok vizsgajegyzőkönyvbe, vizsgálati jegyzőkönyvbe állítása;
  • -> az ügyfélfogadás, valamint a képzőszervi és vizsgázói ügyintézés; 
  • -> a kategóriás, szaktanfolyami, pályaalkalmassági, valamint az utánképzéssel kapcsolatos okmányügyintézés (kiadás, csere, pótlás, érvénytelenítés);
  • -> a szakrendszerekhez való hozzáférés;
  • -> a külső adatszolgáltatás.

A 2023. augusztus 23-áig sikeres vizsgát tett ügyfelek részére az elektronikus vizsgaigazolás kiállításra és továbbításra kerül, a 2023. augusztus 24-én vagy ezt követően vizsgázó ügyfelek részére a vizsgaigazolás 2023. szeptember 4-én kerül kiállításra

Az augusztus 24. - szeptember 1. között zajló kategóriás vizsgák vizsgadíjai a vizsgajelentéssel egyidejűleg kerüljenek rendezésre, kérjük, vegye figyelebe, hogy a 2023. augusztus 21-ét követően elutalt, fenti időszak vizsgáira vonatkozó vizsgadíjak összege visszautalásra kerül a képzőszervek részére.

A Vizsgaközpont felé irányuló általános megkereséseket a Call Center a +36-1-510-0101-es telefonszámon keresztül tudja megválaszolni. Az átállás időszakában, a rendszerrel kapcsolatban a KÖKÉNY Call Center telefonszámán érdeklődhet: +36-1-999-7499.

A KÖKÉNY rendszer a képzőszervek általi ügyintézés céljából 2023. szeptember 4-én nyílt meg, elérhetősége: https://ekapu.kavk.hu

Az első kategóriás vizsganap tervezett dátuma a szeptember 4-től benyújtható új vizsgaigények függvényében 2023. szeptember 7. (GKI vizsga esetében szeptember 8., minden további szaktanfolyami vizsga esetében szeptember 12.)

A vizsgáztatással és a vizsgaszervezéssel kapcsolatos további információkról a későbbiek során adunk tájékoztatást, kérjük, rendszeresen látogasson vissza weboldaunkra!