Hogyan hat a folyamatban lévő utánképzésre egy újabb közlekedési szabálysértés?

2021. március 23. kedd

Áttekintjük azokat az eseteket, amikor az érintett a már megkezdett folyamat alatt követ el olyan újabb közlekedési szabályszegést, amely utánképzési kötelezettséget von maga után.

Magyarországon a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény írja elő, mely esetekben kell a járművezetőnek utánképzésen részt venni. Az érintettek a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Vizsgaközpont) kijelölt szerveinél jelentkezhetnek, hogy eleget tegyenek kötelezettségeiknek.

A közúti járművezetők utánképzéséről szóló 139/1991. (X. 29.) Korm. rendelet szabályozza magát a képzési folyamatot:
-    a programokat,
-    az ezek során alkalmazott módszereket,
-    a programok időtartamát,
-    az utánképzés elvégzésének személyi és tárgyi feltételeit.

A legfontosabb tudnivalókról, továbbá az önkéntes és a kötelezően előírt utánképzésre való jelentkezés módjáról a Vizsgaközpont honlapján is tájékozódhatnak az érintettek ezen az oldalon>>

Cikkünkben azokat az eseteket tárgyaljuk, illetve azokhoz nyújtunk segítséget a tájékozódásban, amikor az utánképzésre kötelezett a már megkezdett folyamat alatt követ el olyan újabb közlekedési szabálysértést vagy közlekedési bűncselekményt (a továbbiakban: szabályszegés), amely ismét utánképzési kötelezettséget von maga után.

Ha a járművezető a jelentkezést követően, de még a feltárást megelőzően követ el újabb közlekedési szabályszegést, és erről már megszületett a jogerős döntés, akkor az új ügy iratanyagát (határozatot, végzést) haladéktalanul be kell mutatnia a Vizsgaközpont részére. Ha az ügyfél ezt időben megteszi, akkor a feltáró csoport (exprolációs team) az újabb közlekedési szabályszegést is figyelembe tudja venni az utánképzési programba történő besoroláskor. 

Ha az újabb közlekedési szabályszegés a feltárást követően történik, és erről az ügyfél még a program elvégzése előtt tájékoztatja a Vizsgaközpontot, akkor egyúttal kezdeményezheti a folyamatban lévő utánképzés lezárását és – az új ügy iratanyagának bemutatása, valamint a feltárási díj ismételt befizetése mellett – újabb feltáráson vehet részt. Fontos tudni, hogy a Vizsgaközpont a feltáró foglalkozás eredményétől függően jelöli ki a feltárt hiányosságok megszüntetésére legmegfelelőbb programot az érintett számára. A program az utánképzésre kötelezés alapjául szolgáló cselekmény(ek)től és az illető közlekedési képzettségében, kultúrájában, illetőleg közlekedési magatartásában feltárt hiányosságaitól függ, valamint attól, hogy korábban már részt vett-e utánképzésen. 

Az utánképzés teljesítéséről a Vizsgaközpont a közlekedési igazgatási hatóság felé elektronikus igazolást ad ki, amely az ügyfél személyes adatai mellett tartalmazza a teljesített programot elrendelő határozat(ok) számát és az elrendelés(ek) okát, valamint a kiállítás dátumát is.

Ha a járművezető a program (egyes programok esetén az azt követő vizsga) teljesítése után újabb közlekedési szabályszegést követ el, amely utánképzési kötelezést von maga után, akkor ezt kizárólag újabb utánképzés keretében tudja elvégezni, vagyis ez az ügy már nem kapcsolható össze az előzőleg teljesített programmal.

Az utánképzések menetéről személyesen a Vizsgaközpont valamennyi megyeszékhelyen megtalálható kirendeltségein vagy ügyfélszolgálatain lehet érdeklődni. A társaság kollégái telefonon és e-mail-en is készséggel adnak felvilágosítást. Az ügyfélszolgálatok elérhetősége itt található>>.

VASÚTI VIZSGABIZTOSI FELKÉSZÍTŐ - 2024

Címke: VASÚT,

A vasúti vizsgabiztos jelölteknek a vizsgabiztosi névjegyzékbe történő felvételi kérelem beadását megelőzően a Vasúti Vizsgabiztosi és Ellenőrzési Osztály által szervezett, a vizsga lebonyolításának módjáról szóló, két napos felkészítőn kell részt venniük. Első...

ÁTMENETI SZÜNET A VASÚTI ÜGYFÉLFOGADÁSBAN

Címke: VASÚT,

2024. március 26-án 11:00 után az ügyfélfogadás szünetel a Vasúti Vizsgaközpontban (az érintett helyszín: 1033 Budapest, Polgár utca 8-10.). A Vasúti Vizsgaközpont ügyfélszolgálatának félfogadási ideje az alábbi oldalon érhető el: https://vizsgakozpont.hu/vasut/elerhetosegek ...

Tájékoztató egyes vasúti időszakos vizsgák módszertanának változásáról

Címke: VASÚT,

2024. május 2-ától az alábbiakban felsorolt vasúti időszakos vizsgák számítógépes tesztvizsga formájában valósulnak meg: Nem járművezető infrastruktúra vizsgák, a következő...

Általános tájékoztató a 2024. évi vizsgadíjakról

Címke: KÖZÚT, VASÚT, HAJÓZÁS, LÉGÜGY, PÁV, DRÓN

2024. február 3-ától változnak a közlekedési vizsgadíjak, amelyek részletesen az alábbi linkeken érhetők el. Fontos kiemelni, hogy a „B” kategóriájú vezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati vizsgadíjak nem változnak. A változás nem érinti a már...