Vizsga nélküli GKI képzések ügyvitele a KÖKÉNY rendszerben

A KÖKÉNY-ben a vizsga nélküli GKI képzésre jelentkezők képzőszervi ügyintézési folyamata jelentős részben megegyezik a hagyományos GKI képzések ügyvitelével. A hagyományos GKI képzéseket a következő folyamatsor részletezi, ez egyes lépések tekintetében plusz adatok megadásával és beállítással bővült; a vizsga nélküli GKI képzések elvégzését külön menüpontban kell lejelenteni (vastaggal jelölve az eltérő lépések):

1. Tanulói adatlap rögzítése
2. Elméleti tanrend, majd névsor rögzítése (amennyiben tantermi tanfolyamon vesz részt a tanuló)
3. Tanulói adatlapon tanfolyamadatok megadása, majd képzőszervi adatszolgáltatás beküldése
4. Gyakorlati tanrend rögzítése
5. Az oktató rögzíti az elméleti (csak tantermi tanfolyam esetén) és gyakorlati tanrendeken a jelenlétet
6. Képzésen való részvétel igazolása


A hagyományos ügyintézési folyamattól eltérő lépések részletei

1. lépés:
Tanulói adatlap rögzítése

A KÖKÉNY-ben a vizsga nélküli GKI képzésekre történő beíratás változatlanul a „Tanuló/Új tanulói adatlap” menüpont alatt történik a „GKI - Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány” képesítési csoport kiválasztásával.

Ezután az új elemekkel bővült, „Képzés” mező legördülő listájából az adott vizsga nélküli képzést kell kiválasztani (a „Tanrend” rögzítésénél a „Tanfolyam típus”-ok esetében is új elemként jelennek meg a legördülő listában a vizsga nélküli képzések). Az igazolvány kiállítására vonatkozó igény módját a vizsga nélküli GKI képzésekhez kapcsolódóan is ki kell választani!

Fontos, hogy a képzőszervnek rendelkeznie kell a megfelelő képzési engedéllyel!

 

Akár külön („Igen” választógomb), akár összevont („Összevonást kér” választógomb) formában kéri az igazolványt, annak átvételi módját is meg kell adni a legördülő lista segítségével (személyesen vagy postai úton történő átvétel). 

A tanuló beíratása innentől megegyezik a többi képzésre történő beíratás folyamatával, a képzésen való részvétel igazolásáig.

6. lépés:
Képzésen való részvétel igazolása

Az e-learning teszt teljesítése után a képzőszervnek kell igazolnia a vizsgamentes képzés elvégzését. Ennek oka, hogy a zárótesztek sikeres elvégzéséről a tantervi követelmények alapján csak a tanuló és a képzőszerv kap értesítést. Az igazolásra a „Tanrend/Vizsgamentes képzés elvégzettség igazolása” menüpontban van mód (tantermi és e-learning tanfolyamon résztvevők tanulók esetében egyaránt ez a menüpont használandó).

Az oldalra navigálva az alábbi felület jelenik meg, ahol szűrési feltételek megadásával kikereshetők az adott tanulók. A kiválasztott tanuló sorának jobb szélén található „Igazolás” gombra kattintva igazolható a képzés elvégzése.

Az „Igazolás”-hoz az alábbiak szükségesek:

  • a tanuló a képzési órákon részt vett / maradéktalanul teljesítette az e-learning anyagot,
  • a tanuló sikeres ellenőrző tesztet töltött ki elektronikusan,
  • a tanuló részt vett a szimulátoros foglakozás(ok)on.


 

Az „Igazolás” gombra kattintva a rendszer egy felugró ablakban megerősítést kér az képzés elvégzésének igazolásához. A megerősítést követően a rendszer ellenőrzi a tanfolyam elvégzettség teljesítését, valamint az adott képzéshez tartozó előfeltételek meglétét (pl. van-e rögzítve érvényes vezetői engedély). Amennyiben minden szükséges feltétel teljesül, megtörténik az igazolás.


 

A vizsgamentes képzés elvégzésének igazolása után a tanuló ügye állapotot vált, amennyiben az igazolvány díja befizetésre került a megfelelő felületen, a Vizsgaközpont megkezdi az igazolvány kiállítását.