Oldalak

Pályaalkalmassági Vizsgálat

PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS Magyarországon a közúti járművezetők közlekedéspszichológiai vizsgálatát 1978-tól végezzük a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál, illetve jogelődeinél. Ez idő alatt igen...

Jelentkezés PÁV vizsgálatra

Az pályaalkalmassági vizsgálatok aktuális díja IDE kattintva található. 2023 szeptemberétől az elektronikus felületen megváltozott a jelentkezés folyamat, kérjük, figyelmesen olvassa el tájékoztatónkat! Interneten kizárólag PÁV I., II., III. vizsgálatokra tud jelentkezni és díjfizetés...

Felülvizsgálati kérelem

Az igazolás kiállításának aktuális díja IDE kattintva található. A közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatáról szóló 444/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet 7. § (2) bekezdése alapján a gépjárművezető a pályaalkalmassági vélemény kézhezvételétől számított 15 napon...

PÁV igazolás kiállítása

Az igazolás kiállításának aktuális díja IDE kattintva található! A minősítést igazoló pályaalkalmassági véleményt a Pályaalkalmassági Igazgatóság az 1978. április 1-jét követően megszerzett PÁV minősítések eredményéről a pályaalkalmassági nyilvántartás alapján, díj...

PÁV elérhetőségek

A Pályaalkalmassági Vizsgálati Igazgatóság elérhetőségei CÍM: 1082 Budapest, Vajdahunyad u. 45. TELEFON: +36-1-510-0101 FAX: +36-1-814-1861 E-MAIL: pavig@kavk.hu Ügyfélfogadási idő Hétfő: 09:00-12:00, 13:00-15:00 Kedd: 09:00-12:00 Szerda: nincs...

Pályaalkalmassági Vizsgálat Ügyfélszolgálat

Elérhetőségek Cím: 1082 Budapest, Vajdahunyad utca 45. Telefon: +36-1-814-1800 // +36-1-510-0101 E-mail cím: pav@kavk.hu Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vajdahunyad utca 45. sz. alatti ügyfélszolgálatunkon, a PÁV díjak befizetésekor biztosított a bankkártyás fizetési...

Pályaalkalmassági vizsgálat díjtáblázat

(érvényes 2024. február 3-ától) Ssz. Díjtétel megnevezése Díjtétel összege 1. I. fokú pályaalkalmasság-vizsgálati eljárás PÁV I-IV. kategóriában, kategóriánként 21 000 Ft 2. II. fokú...

Dokumentumtár

Adatlap pályaalkalmassági vélemény pótlásához
Feltöltve/módosítva:2024-01-30 11:52PÁV
Felülvizsgálati kérelem
Feltöltve/módosítva:2024-01-30 11:53PÁV
Jelentkezési lap pályaalkalmassági vizsgálatra
Feltöltve/módosítva:2024-01-30 11:54PÁV

GYAKORI KÉRDÉSEK

Pályaalkalmassági vizsgálatra jelentkezhet:

Személyesen, ügyfélszolgálatunkon (1082 Budapest, Vajdahunyad utca 45.)

Személyesen jelentkezni kizárólag PÁV I.-II-III-as vizsgálatokra tud személyi igazolvány, vezetői engedély, lakcímkártya és amennyiben a vezetői engedélyében nem szerepel, papír alapú 2-es csoportú orvosi vélemény bemutatásával.

A fenti feltételek teljesülése esetén a jelentkezés folyamatát az ügyintéző végzi el. Amennyiben rendelkezik bankkártyával, a helyszínen tud fizetni és ezután időpontot foglal Önnek az ügyintéző.

Amennyiben nem rendelkezik bankkártyával:

 • az ügyintézőtől kapott azonosító kód megadásával banki átutalással rendezheti a díjat. Ebben az esetben három munkanap elteltével ismét fel kell keresnie az ügyfélszolgálatot, ahol az ügyintéző foglal Önnek időpontot VAGY
 • az ügyintézőtől kapott azonosító kód megadásával regisztráljon a https://kokeny.kavk.hu/nyilvanos/pavjelentkezes/create felületen, majd a díjfizetés elvégzése után foglaljon magának időpontot

Interneten keresztül a https://kokeny.kavk.hu/nyilvanos/pavjelentkezes/create e-kapun keresztül.

A gépjárművezető kérelmére, a Vizsgaközpont nyilvántartása alapján az 1978. április 1-jét követően megszerzett PÁV minősítések eredményéről a hatályos 444/2017.(XII.27.) Kormányrendelet (Korm. rend.) alkalmassági kategóriáinak megfeleltetett igazolást állít ki.

Egyéb esetekben a hatályos Korm. rend. 10. § (2) bekezdése, valamint a 326/2011.(XII.28) Korm. rendelet 30.§ (2) bekezdései az irányadók.

Ezek szerint:
A pályaalkalmassági minősítés az alábbiakban felsorolt okiratok valamelyikével is igazolható:

 • I. pályaalkalmassági kategóriának felel meg
  • -> az 1970. január 1-je előtti „C” kategóriás vezetői engedély,
  • -> az 1969. július 1-je és 1978. március 31-e közötti dátummal kiadott gépjárműkezelői bizonyítvány,
 • III. pályaalkalmassági kategóriának felel meg az 1978. április 1-je utáni dátummal kiadott gépjárműkezelői bizonyítvány.

https://ekapu.kavk.hu e-kapu felületén indítható jelentkezés a vizsgálatra, illetve kezdeményezhető a sikertelen vizsgálati eredmény felülvizsgálata és kérhető az elveszett PÁV igazolás pótlása.

A fenti igénylések beküldését követően a jelentkezési, illetve igénylőlapokon kapott ügy azonosítóval lehet további elektronikus ügyintézésre regisztrálni. Ennek keretében lehetőség van a vizsgálati, illetve eljárási díjak kiegyenlítésére, a pénzügyek (befizetések beérkezése, befizetett összegek felhasználása, túlfizetések, felhasználható/felhasználatlan összegek, számlák) nyomon követésére és a vizsgálati időpont foglalására (a vizsgálati díj kiegyenlítését és az ügyintézői jóváhagyást követően).

Olyan közlekedéspszichológiai pályaalkalmassági vizsgálat, amelynek célja feltárni, hogy a vizsgált személynél van-e kizáró oka annak, hogy egy meghatározott gépjárművezetői tevékenységet folytasson. A vizsgálat kiterjed mindazokra a képességekre és személyiségvonásokra, amelyek a biztonságos közlekedési magatartást befolyásolják.

A gépjárművezetői tevékenység többféle formát foglal magába (pl.: áruszállítás, személyszállítás, vagy megkülönböztető jelzést használó gépjármű vezetése) - ezekben más-más elvárásoknak kell megfelelniük a gépjárművezetőknek a balesetmentes vezetés érdekében. Más típusú vezetést (vezetőt) kíván a mentőgépjármű vagy a távolsági busz; sokszor mindkettő kívánalomnak megfelel valaki, de képességeik alapján olykor csak az egyik, vagy a másik tevékenységfajta végzésére alkalmas.

Személyesen (1082 Budapest, Vajdahunyad utca 45.), ügyfélfogadási időben lehetséges az ügyintézés.

Ebben az esetben az adatlap kitöltését az elektronikus felületen az ügyintéző végzi el. Amennyiben rendelkezik bankkártyával, a helyszínen tud fizetni és ezután véglegesíti kérelmét az ügyintéző.

Amennyiben nem rendelkezik bankkártyával:

 • az ügyintézőtől kapott azonosító kód megadásával – a közleménybe kell beírnia - banki átutalással rendezheti a díjat. Ebben az esetben három munkanap elteltével ismét fel kell keresnie az ügyfélszolgálatot, ahol az ügyintéző foglal véglegesíti kérelmét VAGY
 • az ügyintézőtől kapott azonosító kód megadásával regisztráljon a https://kokeny.kavk.hu/nyilvanos/pavjelentkezes/create felületen, majd a díjfizetés elvégzése után válik véglegessé kérelme.

A közlekedési magatartást tágabban kell értelmezni, mint a vezetni tudást. Utóbbi inkább képességeinktől függ, míg a közlekedésben egész személyiségünkkel veszünk részt. Ezért fontos, hogy az alkalmasságot kizáró okok feltárása ne csak a képességek vizsgálatára korlátozódjon!

Magyarországon 2004 óta alkalmazzák a pályaalkalmassági vizsgálatokban az osztrák Közlekedésbiztonsági Tanács által kifejlesztett ART2020 vizsgáló berendezést, amely a közlekedéspszichológiai tesztrendszereknek egy új generációja.

Az eljárás kidolgozásakor és továbbfejlesztésekor az osztrák szakemberek arra törekedtek, hogy egy-egy tesztmutatóhoz (pl. figyelem, tájékozódás, szenzomotoros koordináció, reaktív terhelhetőség) meghatározott vezetői viselkedéseket (pl. körültekintés, sávváltás, sebesség megválasztása, elsőbbségadás) rendeljenek hozzá.

A képesség- és személyiségvizsgálatok során feltárt hiányosságok (pl. a figyelmetlenségből vagy lassú reakcióidőből eredő bizonytalan, hibás döntések) együtt járnak a valós közlekedési helyzetben megfigyelt balesetveszélyes magatartással.

PÁV I. alkalmassági kategória szükséges:

 • a megkülönböztető jelzést használó gépjármű vezetéséhez (max. 5 évre adható).

PÁV II. alkalmassági kategória szükséges:

 • közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végző autóbusz, trolibusz, személygépkocsi,
 • nemzetközi közúti személyszállítást végző autóbusz - amelyben a vezetőülésen kívül legalább 17 állandó ülőhely van,
 • veszélyes áru szállítását végző gépjármű vezetéséhez.

PÁV III. alkalmassági kategória szükséges:

 • a 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, közúti közlekedési szolgáltatást végző tehergépkocsi, vontató, nyergesvontató és járműszerelvény,
 • a 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, nemzetközi közúti áruszállítást végző tehergépkocsi, vontató, nyergesvontató és járműszerelvény vezetéséhez.

A jelentkezés előfeltételei:

 • 2. csoportú csoportú orvosi alkalmassági vélemény,
 • az I. és II. pályaalkalmassági minősítés megszerzése céljából pályaalkalmassági vizsgálatra az jelentkezhet, aki nem minősül kezdő vezetőnek és rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel „B” vagy „C” vagy „D” kategóriában.

PÁV IV. alkalmassági kategória szükséges:

 • azok számára, akik két éven belül ötödszörre is sikertelen gépjármű-vezetési gyakorlat vizsgát tettek és újabb vizsgát kívánnak tenni.

A jelentkezés előfeltétele:

 • 1. csoportú csoportú orvosi alkalmassági vélemény

Az elveszett PÁV vélemény pótlása díjköteles, az eljárási díjak ITT találhatók.

Az I. pályaalkalmassági minősítés - az időszakos minősítés lejártát követően is - érvényes a II-IV. alkalmassági kategóriákra.

A II. pályaalkalmassági minősítés érvényes a III-IV. alkalmassági kategóriákra.

A III. pályaalkalmassági minősítés érvényes a IV. alkalmassági kategóriára.

A vizsgálat műszeres képességvizsgálatokból, pszichológiai tesztekből, valamint egy – a közlekedési előéletre kiterjedő – pszichológussal folytatott személyes beszélgetésből áll.

Igen. Ebben az esetben minden kategóriára meg kell fizetni a vizsgálati díjat is. Minden PÁV kategóriáról – amelyre jelentkezett – külön pályaalkalmassági véleményt kap.

Bár az ART2020 képességvizsgálati műszert számítógép vezérli, a feladatok nem hasonlítanak a számítógépes játékokhoz. A program audiovizuálisan mutatja be az egyes feladatokat és gyakoroltatja azokat, mielőtt mérni kezdi a teljesítményt, ezért felesleges előre gyakorolni bármilyen más műszerrel, számítógépes játékkal. Fontos, hogy az alkalmasság megítélése nem korlátozódik csupán a képességvizsgálatok eredményeire!

PÁV II. alkalmassági kategória megléte szükséges a közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végző autóbusz (trolibusz) vagy személygépkocsi vezetéséhez. A pályaalkalmassági vizsgálat elvégzésére vonatkozó kérelmet a Vizsgaközponthoz kell benyújtani, ahol a pályaalkalmassági vizsgálatot a gépjárművezető kérelmére elvégzik. 
II-es pályaalkalmassági minősítés megszerzése céljából pályaalkalmassági vizsgálatra az jelentkezhet, aki legalább két éve rendelkezik bármely nemzetközi kategóriában folyamatosan hatályos vezetői engedéllyel, és nem minősül - a külön jogszabályban foglaltak alapján - kezdő vezetőnek.

Nem. A vizsgálat csak arra a kategóriára terjed ki, amelyet az ügyfél megjelölt. Tehát, ha valaki PÁV II-es vizsgálatra jelentkezik, és az nem sikerül, nem kaphat eredményt PÁV III-as kategóriában!

A pályaalkalmassági minősítésről szóló igazolás díja ITT található.

A vizsgált személyek többsége a kívánt színvonalon hajtja végre a feladatokat.

Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy bizonyos – a járművezetés szempontjából lényeges – képességei gyengébbek az átlagosnál. Az is lehetséges, hogy a vizsgált személy saját, tényleges képességei alatt teljesít (pl.: ha fáradtan, kialvatlanul érkezik a vizsgálatra, máshol járnak a gondolatai, nem koncentrál megfelelően a feladatokra, esetleg értelmetlennek tartja azokat).

Az alkalmasság nem feltétlenül korfüggő, de természetesen az életkor befolyással bír bizonyos képességekre. Ugyanakkor mind a fiatalabb, mind az idősebb gépjárművezetők között lehetnek gyengébb képességűek, illetve rendelkezhetnek olyan személyiségjegyekkel, amelyek kizárják az „alkalmas” minősítés lehetőségét.

Sikeres bankkártyás fizetés után a további ügyintézés (vizsgálati időpont foglalása, felülvizsgálat lefolytatása, igazolás pótlása) azonnal megkezdődhet.

Banki átutalás és sárga csekkes befizetés esetén az összeg beérkezése és nyilvántartásba vétele egy-két munkanapot is igénybe vehet, az ügyintézés csak ezt követően folytatódhat.
 

Sikeres bankkártyás fizetés után a további ügyintézés (vizsgálati időpont foglalása, felülvizsgálat lefolytatása, igazolás pótlása) azonnal megkezdődhet.

Banki átutalás esetén maximum 2 napon belül megtörténik a beérkezett összeg feldolgozása.

Az elveszett PÁV vélemény pótlása díjköteles, az eljárási díjak ITT találhatók.

Jelentkezés és regisztráció után az elektronikus ügyintézési felületen a „Pénzügyek/Befizetések” menüpontban láthatók a beérkezett befizetések és azok felhasználása.

Ör sikertelen KRESZ vizsga után nem kell PÁV vizsgára menni, elméleti vizsgák esetében nincs ilyen korlátozás.

A vizsgázónak kell bemennie bármelyik járművezető vizsgáztatással foglalkozó KAV ügyfélszolgálatra, ahol személyes ügyintézés keretében a vizsgázó befizetheti a vizsgálat díját és időpontot foglalhat a vizsgálatra. Figyelem! A készpénzes befizetés lehetőség nem elérhető a KAV ügyfélszolgálatain, a vizsgadíjat POS terminálon keresztül – bankkártyával – vagy sárga csekken lehet személyesen befizetni.

A vizsgázó a kategóriás vizsga ügyintézési ügyfélkapcsolaton tudja kezdeményezni a pályaalkalmassági vizsgálatra átirányítását. Ezt követően kerülhet sor a PÁV vizsgálati díj befizetés teljesítésére, majd az időpont kiválasztására és foglalására.

Ez attól függ, hogy a jelentkező milyen járművel szeretne majd munkát vállalni.

PÁV II. alkalmassági kategória szükséges a közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végző autóbusz (trolibusz), személygépkocsi, a nemzetközi közúti személyszállítást végző autóbusz (a vezetőülésen kívül legalább 17 állandó ülőhellyel rendelkező), valamint a veszélyes áru szállítását végző gépjármű vezetésére.

PÁV III. alkalmassági kategória szükséges a 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó közúti közlekedési szolgáltatást, illetve nemzetközi közúti áruszállítást végző tehergépkocsi, vontató, nyerges vontató és járműszerelvény, vezetésére.

Igen, PÁV vizsgálati eredmény hiányában is részt lehet venni gyakorlati vezetés képzésen, de a következő forgalmi vizsgára csak akkor kerülhet sor, ha a vizsgázó a vizsgálaton „járművezetésre pszichológiailag alkalmas” minősítést szerzett.

Hírek

KÖKÉNY RENDSZERREL KAPCSOLATOS FRISS INFORMÁCIÓK

Címke: KÖZÚT,

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy - tervezett karbantartás miatt - kedden és csütörtökön 21:00 és 21:20 között a KÖKÉNY rendszer nem elérhető. Megértésüket és türelmüket köszönjük! *** Tájékoztatjuk Önöket, hogy tervezett karbantartás miatt, 2024. május...

Önbizalmat adhat a PÁV vizsgálat az 5. sikertelen forgalmi vizsga után

Címke: KÖZÚT, SZAKÉRTŐ

Ha a vizsgázó azonos kategóriában, két éven belül öt alkalommal is sikertelenül kísérli meg letenni a forgalmi vizsgát, akkor a jelenleg érvényes szabályozás szerint a következő vizsgát...

Veszélyhelyzet vége: érdemes odafigyelni a lejáró okmányokra

Címke: KÖZÚT,

Míg a május 31-ig lejáró okmányokra, többek között a vezetői engedélyre és forgalmi engedélyre a hosszabbítás június 30-ig él, addig a június 1. után lejáró okmányokra ugyanez már nem...

Modern ügyfélhívó rendszer a pályaalkalmassági vizsgálatoknál

Címke: KAV, PÁV

A februári tesztüzemet követően március 1-től élesben működik a Vajdahunyad utcai PÁV ügyfélszolgálat új elektronikus ügyfélhívó rendszere. A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont...

Minisztériumi külön engedéllyel esett át alkalmassági vizsgálaton öt mentőjelölt

Címke: PÁV, ITM

A közlekedési vizsgákat a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban 2020. március 19-i...