Változnak a vasúti vizsgák megnevezései

2024. július 04. csütörtök

2024. július 10-ét követően a vasúti hatóság új struktúra szerint állapítja meg a Vasúti Vizsgaközpont hatáskörébe tartozó vizsgák megnevezését. Ennek megfelelően valamennyi vasúti vizsga megnevezése megváltozik – két ütemben.

Első körben (2024. július 10-étől) a helyi, városi és elővárosi pályahálózatokhoz kapcsolódó valamennyi vizsga megnevezése; valamint néhány, a MÁV és SCVPSZU utasításrendszerhez kapcsolódó vizsga megnevezése változik. Több, a rendelet módosításához kapcsolódó új vizsga is megjelenik a VSZER Függelékek között, kérjük partnereinket, hogy július 10-étől az érintett alap-, átképző alap-, eltérés alap- és időszakos vizsgák bejelentésekor már az új megnevezéseket alkalmazzák! A Vizsgaközpont a régi megnevezésekkel bejelentést a fenti dátumot követően nem fogad be.

Az első ütemben megváltozó vizsgamegnevezések szűrhető táblázata ITT érhető el.

Második ütemben (2024. augusztus 1-jétől) az előzőekben nem érintett, valamennyi vizsga megnevezése megváltozik. Kérjük partnereinket, hogy augusztus 1-jétől a vizsgák bejelentése során kizárólag az új megnevezéseket alkalmazzák!

A második ütemben változó vizsgamegnevezések szűrhető táblázata ITT érhető el.

Augusztus 1-jétől az alábbi alapvizsgák írásbeli vizsgatevékenysége számítógépes tesztként valósul meg:

  • a MÁV Zrt. Utasítás az ETCS vonatbefolyásoló rendszerrel történő közlekedésre című utasításhoz kapcsolódó infrastruktúra vizsgák,
  • a MÁV Zrt. E.1. sz. Utasítás II. rész a gőzmozdony menetszolgálatára vonatkozó üzemi és műszaki szabályok című utasításhoz kapcsolódó infrastruktúra vizsga.

Az új vizsgamegnevezések struktúrájának leírása ITT, ehhez további, magyarázattal és példákkal ellátott segédlet pedig IDE kattintva érhető el.

Jelentős változás, hogy a vizsgamegnevezésekben megkülönböztetésre kerülnek a különböző vizsgafajták, amelyekre a megnevezések elején található vizsgaazonosító kétbetűs rövidítés formájában utal, az alábbiak szerint:

  • AL: alapvizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is), vagy hatósági kötelezés esetén a soron kívüli időszakos vizsga;
  • ID: időszakos vizsga, vagy NEM hatósági kötelezés esetén a soron kívüli időszakos vizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is)
  • ÁT: átképző alapvizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is);
  • EL: eltérés alapvizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is);
  • RA: részalapvizsga.

A megváltozott struktúrájú vizsgamegnevezések a Függelékek linkgyűjteményén elkülönített, új formátumú táblázatban lesznek láthatók.
Az új vizsgamegnevezéssel kiadásra kerülő Függelékek címoldalán látható lesz a korábbi vizsgamegnevezés és Függelék sorszám is.

KEVESEBBSZER TÖRTÜK ÖSSZE AUTÓINKAT 2023-BAN

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

A Magyar Nemzeti Bank által közzétett kárgyakoriság szerint 2023-ban csökkent a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások körében bejelentett káresemények száma. Míg 2011-ben az állomány 4,98%-nál fordult elő káresemény, addig ez a százalék 2023-ban 2,18%-ra csökkent; a teljes...

ITT A VADBALESETEK IDŐSZAKA

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

Július második felében megkezdődött az őzek párzási időszaka, ami azt jelenti, hogy az állatok gyakran megjelennek utak mellett és az utakon is, leginkább az erdős, cserjés területeken. Az augusztus közepéig tartó időszakban fokozottan kell számítani a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon az...

ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Címke: NYITVATARTÁS,

A 2024. augusztus 17-18-19-20-ai négynapos ünnepi hétvégére való tekintettel a Vizsgaközpont augusztus 2-án pénteken és 3-án szombaton a megszokottól eltérő nyitvatartási rend szerint várja ügyfeleit és szakmai partnereit: A közúti ügyfélszolgálatok augusztus 2-án (pénteken)...

EMELKEDNEK A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOK

Címke: KÖZÚT,

Augusztustól módosul a közlekedési szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok és helyszíni bírságok kötelező mértéke, amelynek részletei a Magyar Közlöny 2024. évi 74. számában olvashatók. A korábbi 13 ezer forint helyett 26 ezer forint lesz a helyszíni bírság azoknak, akiket...