Több mint 750 ezer közlekedési vizsgaesemény zajlott le 2022 első nyolc hónapjában

2022. szeptember 21. szerda

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. munkatársai az év első nyolc hónapjában több mint 750 ezer közlekedési vizsga, vizsgálat és utánképzés lebonyolításában vettek részt. Ez jelentősen, mintegy 34 százalékkal múlja felül 2021 azonos időszakának mutatóját.

A közúti járművezetők január eleje és augusztus vége között összesen több mint 372 ezer elméleti és gyakorlati vizsgaeseményen vettek részt. Ez több mint 11 százalékkal haladja meg a tavalyi esztendő első nyolc hónapos eredményét (kb. 331 ezer vizsgaesemény). A legtöbb jelentkezőt felvonultató „B” kategóriában mintegy 121 ezer elméleti és 138 ezer forgalmi vizsgát regisztráltak a társaság munkatársai. Előbbi esetben közel 5, utóbbi esetben pedig mintegy 12 százalékos növekedés tapasztalható 2021-hez képest.

Jelentős emelkedésről lehet beszámolni a közúti közlekedési szakemberek vizsgáinak esetében is. A vizsgaesemények száma ezen a területen az év első 8 hónapjában megközelítette a 324 ezret. Ugyanez a szám 2021 hasonló időszakában mintegy 186 ezer volt, vagyis ezen a területen közel 74 százalékos növekedés tapasztalható.

A vasúti területen 2022 januárja és augusztusa között közel 31 ezer vizsgaeseményt regisztráltak, mintegy 10 ezerrel többet, mint tavaly. A hajós vizsgák száma (10 957) ugyan némileg elmaradt a 2021-es értéktől (12 600), de közel 6 százalékkal így is felülmúlja az idei tervet.

A Vizsgaközpont vizsgáztatási tevékenysége 2021-ben két területtel is bővült: a távoli pilóta képzések megszerzéséhez szükséges vizsgák lebonyolítását tavaly február óta, míg az elméleti légügyi vizsgák szervezését 2021. július 1-től végzi. A társaság által lebonyolított drón vizsgaesemények száma 2022 első 8 hónapjában 1100 körül alakul, míg a légügyi vizsgaesemények (kitöltött tesztek) száma megközelítette a 3 ezret.

A Vizsgaközpont pszichológusai 2022 januárja és augusztusa között összesen közel 9200 pályaalkalmassági vizsgálatot hajtottak végre, mintegy 11 százalékkal többet, mint 2021 hasonló időszakában. A szakterület munkatársai által elvégzett közlekedési igazságügyi szakértői vizsgálatok száma 135 volt. Tavaly az első nyolc hónapban 79 ilyen vizsgálatra került sor.

A fenti adatok alapján kijelenthető, hogy a közlekedési vizsgáztatási terület teljesítménye a vizsgaesemények és vizsgálatok számát illetően megközelítette a járvány előtti szintet. 2020 és 2021 veszélyhelyzeti intézkedéseivel ellentétben a Vizsgaközpont 2022-ban nem kényszerült tevékenysége felfüggesztésére. A vizsgák lebonyolítására nem vonatkoztak rendkívüli szabályok, az elméleti vizsgákat létszámkorlát nélkül lehetett megtartani, a vizsgatermek teljes kapacitással működhettek.

A Vizsgaközpont továbbra is rugalmasan kezeli a vizsgajelentkezéseket, és hivatali időn túli vagy hétvégi vizsgaidőpontokat is biztosít ügyfelei számára. Részben ennek köszönhető, hogy a várakozási idő 2022-ben sem nőtt: a vizsgázók a leginkább terhelt időszakokban is jellemzően két hétre kaptak időpontot.

Általános tájékoztató a 2024. évi vizsgadíjakról

Címke: KÖZÚT, VASÚT, HAJÓZÁS, LÉGÜGY, PÁV, DRÓN

2024. február 3-ától változnak a közlekedési vizsgadíjak, amelyek részletesen az alábbi linkeken érhetők el. Fontos kiemelni, hogy a „B” kategóriájú vezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati vizsgadíjak nem változnak. A változás nem érinti a már...

ÁKÓ ÉS VSM: ELÉRHETŐK 2023 NEGYEDIK NEGYEDÉVÉNEK ADATAI

Címke: KÖZÚT, ÁKO, VSM

A hazai autósiskolák teljesítményét mérő Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ) és a Vizsga Sikerességi Mutató (VSM) legfrissebb értékei táblázatos formában és grafikonok segítségével is...

KÖKÉNY rendszerhozzáférés az ünnepi időszakban

Címke: KÖZÚT,

A KÖKÉNY rendszer az ünnepek idején 2023. december 30-áig a megszokottak szerint működik, éves átállás okán azonban 2023. december 31-én és 2024. január 1-jén  nem lesz elérhető. A KÖKÉNY rendszerrel kapcsolatos teendők – különös figyelemmel a vonatkozó jogszabályban előírt...

Új minisztériumi pályázat képző szervek számára

Címke: ÉKM, SZAKTANFOLYAM

Az Építési és Közlekedési Minisztérium pályázatot hirdetett járművezetési veszélyhelyzetek gyakorlására alkalmas szimulátor berendezés típus akkreditálására. A pályázat keretében pályázni lehet a  közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és...