Önbizalmat adhat a PÁV vizsgálat az 5. sikertelen forgalmi vizsga után

2022. szeptember 23. péntek

Ha a vizsgázó azonos kategóriában, két éven belül öt alkalommal is sikertelenül kísérli meg letenni a forgalmi vizsgát, akkor a jelenleg érvényes szabályozás szerint a következő vizsgát megelőzően rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálaton (rendkívüli PÁV) kell részt vennie.

Magyarországon ezt a közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatáról szóló 444/2017. (XII.27.) Kormányrendelet, valamint a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV.21.) GKM rendelet határozza meg. A vizsgálatra való jelentkezés módjáról az 5. sikertelen forgalmi vizsgán közreműködő vizsgabiztos ad felvilágosítást a vizsgálathoz szükséges tájékoztató és jelentkezési lap átadása mellett. 

A rendkívüli PÁV-ot a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. Pályaalkalmassági Vizsgálati Igazgatósága végzi Budapesten, a Vajdahunyad u. 45. szám alatt. Az ügyfélszolgálat elérhetősége itt található.

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e létjogosultsága a rendkívüli PÁV-nak ilyenkor? És vajon milyen hatással van ez a tanulóra? A vizsgálatot követően megváltozik-e a gépjárművezető jelölt értékítélete a saját felkészültségét illetően?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen esetekben a rendkívüli PÁV-on alkalmas minősítéssel értékelt tanulók önbizalma erősödik, hiszen a sikertelen forgalmi vizsgák után olyan visszajelzést kapnak, hogy képesek elsajátítani a járművezetéshez szükséges ismereteket, készségeket. Ennek a megerősítésnek a birtokában a többségük feszültsége érezhetően csökken a következő forgalmi vizsgán, így összességében kijelenthető, hogy az alkalmas minősítéssel záruló vizsgálat pozitív hatással van a tanulókra.

Érzékelhető, hogy nagy részük a rendkívüli PÁV-ot követően motiválttá válik, illetve értékelni és elemezni kezdi az addigi teljesítményét. Mindemellett nem csak a saját felkészültségét veszi számba, hanem újraértékeli a szakoktatóval való viszonyát, a levezetett tan- és vizsgaórákon történteket, valamint az addig elhangzott információkat is. Ennek eredményeként néhányan szakoktatót váltanak, bízva a sikeresebb forgalmi vizsgára való felkészítés lehetőségében. Ez a döntésük többnyire el is éri a célját, de elsősorban nem azért, mert a rendkívüli PÁV-ig az addigi szakoktató hiányosan oktatta volna a tanulót, hanem azért, mert az új szakoktató új lendületet tud adni a képzés során.

Ahhoz, hogy megismerje egymást a tanuló és a szakoktató sokat szükséges gyakorolni, hiszen a tanulók képességei nem egyformák, ebből kifolyólag a sikeres forgalmi vizsgához vezető út is valakinél hosszabb, valakinél rövidebb ideig tart. Aki azonban a rendkívüli PÁV-on alkalmas minősítést kapott, kellő idő- és pénz ráfordításával szinte biztosan eléri a célját, és sikeres forgalmi vizsgát tesz.

A közúti közlekedés veszélyes üzem. A rendkívüli PÁV egyfajta szűrőként is funkcionál, és részben ez adja a létjogosultságát, ugyanis az a vizsgálat által nyer megállapítást, hogy ki az a személy, aki alkalmas, és ki az aki alkalmatlan a közúti járművezetésre.

ITT A VADBALESETEK IDŐSZAKA

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

Július második felében megkezdődött az őzek párzási időszaka, ami azt jelenti, hogy az állatok gyakran megjelennek utak mellett és az utakon is, leginkább az erdős, cserjés területeken. Az augusztus közepéig tartó időszakban fokozottan kell számítani a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon az...

ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Címke: NYITVATARTÁS,

A 2024. augusztus 17-18-19-20-ai négynapos ünnepi hétvégére való tekintettel a Vizsgaközpont augusztus 2-án pénteken és 3-án szombaton a megszokottól eltérő nyitvatartási rend szerint várja ügyfeleit és szakmai partnereit: A közúti ügyfélszolgálatok augusztus 2-án (pénteken)...

EMELKEDNEK A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOK

Címke: KÖZÚT,

Augusztustól módosul a közlekedési szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok és helyszíni bírságok kötelező mértéke, amelynek részletei a Magyar Közlöny 2024. évi 74. számában olvashatók. A korábbi 13 ezer forint helyett 26 ezer forint lesz a helyszíni bírság azoknak, akiket...

ÚJ TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK C és CE KOMBINÁLT KATEGÓRIÁS TANFOLYAMOKHOZ

Címke: KÖZÚT, ÉKM

Elérhető az Építési és Közlekedési Minisztérium által  a „C” kategória és „CE” kombinált kategória párhuzamos megszerzését célzó járművezető-képző tanfolyamok számára készített...