Mikor kezdjen vezetni tanulni a gyerek?

2022. augusztus 16. kedd

A jogosítvány megszerzésének alsó korhatára nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyermekünk meg is érett arra, hogy autóvezetőként önálló szereplője legyen a közúti forgalomnak. Arra vonatkozóan, hogy mikortól érdemes beíratni őt autóvezetői tanfolyamra, nincs egységes jó válasz, ha csak az nem, hogy akkor, amikor minden tekintetben megérett rá. Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körbe.

A 17-20 év körüli korosztály többnyire még szüleivel él, ennek következtében erős a családi kötődés és ritkábbak az önálló döntések. A szülői szerepvállalás nagy felelősséget jelent olyan lényegi kérdésekben, mint például az, hogy mikor engedjék gyermeküket gépjárművezetői tanfolyamra. Ezt a döntést csak képességeik, szemléletmódjuk és céljaik ismeretében lehet kellő megfontoltsággal meghozni.

Fontos, hogy a fiatalok ne kényszer hatására vágjanak bele a képzésbe, saját motiváció hiányában ugyanis a tanulás nem élmény lesz számukra, hanem teher, ami a későbbiek során gátolhatja a pozitív és felelősségteljes vezetői viselkedés kialakulását! Legyen támogató a szülők magatartása abban az esetben is, ha a gyermekük úgy érzi, még nincs itt az ideje az autóvezetésnek!

A képzés folyamán az oktatás a hatékonysága, eredményessége, a haladás üteme alapvetően a tanulótól függ. Természetesen egy jó oktató mindig felkelti a tanuló érdeklődését, élvezetessé teszi a tanórákat, megszeretteti a vezetést, de a kérdésben döntő jelentőséggel bír gyermekünk hozzáállása. Mennyire akar megtanulni a járművel jól közlekedni? Mire képes? Aktív-e? Nyitott-e?

A képzés befejezésének időpontja mindig attól függ, hogy a tanuló elérte-e az úgynevezett vizsgaérettséget. Vagyis rendelkezik-e a kezdő vezetőktől elvárható készségekkel, jártasságokkal, teljesítőképes tudással, amivel képes lesz a gyakorlott vezetők között biztonságosan és magabiztosan irányítani járművét.

Amikor felmerül a kérdés, hogy mikor menjen vizsgázni a jelölt, gyakran nem csak szakmai szempontok érvényesülnek, ugyanis a tanuló önértékelése nem minden esetben tükrözi a valódi vizsgaérettséget. Azokban az esetekben, amikor már kezdőként is szívesen, magabiztosan ülnek a volán mögé a tanulók, gyakran eshetnek abba a tévedésbe, hogy jól is vezetnek. Ez sokszor a hamis illúzió érzetét kelti, hiszen - bár valódi forgalomban vezethetnek - a gyakorlati órákra sok esetben nem a csúcsforgalomban kerül sor.

ITT A VADBALESETEK IDŐSZAKA

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

Július második felében megkezdődött az őzek párzási időszaka, ami azt jelenti, hogy az állatok gyakran megjelennek utak mellett és az utakon is, leginkább az erdős, cserjés területeken. Az augusztus közepéig tartó időszakban fokozottan kell számítani a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon az...

ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Címke: NYITVATARTÁS,

A 2024. augusztus 17-18-19-20-ai négynapos ünnepi hétvégére való tekintettel a Vizsgaközpont augusztus 2-án pénteken és 3-án szombaton a megszokottól eltérő nyitvatartási rend szerint várja ügyfeleit és szakmai partnereit: A közúti ügyfélszolgálatok augusztus 2-án (pénteken)...

EMELKEDNEK A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOK

Címke: KÖZÚT,

Augusztustól módosul a közlekedési szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok és helyszíni bírságok kötelező mértéke, amelynek részletei a Magyar Közlöny 2024. évi 74. számában olvashatók. A korábbi 13 ezer forint helyett 26 ezer forint lesz a helyszíni bírság azoknak, akiket...

ÚJ TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK C és CE KOMBINÁLT KATEGÓRIÁS TANFOLYAMOKHOZ

Címke: KÖZÚT, ÉKM

Elérhető az Építési és Közlekedési Minisztérium által  a „C” kategória és „CE” kombinált kategória párhuzamos megszerzését célzó járművezető-képző tanfolyamok számára készített...