Miért hasznos már 14 évesen moped kategóriára vezetői engedélyt szerezni?

2022. május 16. hétfő

A hazai jogszabályok értelmében egy magyar fiatal 14 éves korában „AM” kategóriában vezetői engedélyhez juthat, amellyel segédmotoros kerékpárt, állati erővel vont járművet, valamint a 16. életévét betöltve kerti traktort jogosult vezetni.

Egyesek azt az álláspontot képviselik, hogy egy 14 éves gyerek még éretlen a járművezetésre, nincs meg benne a kellő felelősségtudat, nem képes magára vigyázni. Mások szerint vannak olyan 14 éves fiatalok, akik érettek arra, hogy önállóan közlekedjenek, akár egy motor hajtotta járművel is. Óvodás koruk óta kerékpároznak, motoros családba születtek, szüleik, – ahogy elérte a lábuk a lábtartót – motorral szállították és a közlekedésre nevelték őket. Az ilyen fiatalokat nem szabad megfosztani az önálló járművezetés örömétől.

Ahhoz, hogy valaki segédmotoros kerékpár vezetésére jogosulttá váljon, többféle képzést és vizsgát kell teljesítenie. A KRESZ tanfolyam alatt elsajátítja a közlekedés alapvető szabályait, amelyekkel az általános iskolában érintőlegesen, de kevés óraszámban és nem túl részletesen már találkozott. A tanfolyam végén elméleti vizsgát kell tennie, és amennyiben ezen megfelel, kezdheti a gyakorlati képzést, amely egy járműkezelési vizsgával folytatódik, majd legalább az előírt óraszám levezetése után forgalmi vizsgával zárul. A vezetői engedély kézhez vételéhez azonban ez még nem elegendő, hiszen el kell sajátítania az elsősegély nyújtás alapjait, amelyről szintén vizsga keretében kell számot adnia.

A közlekedési szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogyha egy járművezető fiatalon, már 14 évesen megismerkedik a járművezetés alapjaival, a későbbiekben, amikor magasabb motoros kategóriára vagy személygépkocsi vezetésére szeretne jogosítványt szerezni, könnyebben eleget tud tenni a tanfolyami követelményeinek. Azokhoz a társaihoz képest, akik még nem rendelkeznek vezetői engedéllyel, előképzettséggel érkezik, kialakult közlekedési gondolkodással és jóval nagyobb tapasztalattal kezdi a tanfolyamot. Korábban megtapasztalja, hogy milyen egy vizsga légköre, melyek az elfogadott viselkedési normák, milyen tudásszint szükséges a sikerhez. Nem hatnak újdonságként számára bizonyos közlekedési helyzetek, jobban eligazodik a forgalomban, képes beleélni magát a többi közlekedő helyzetébe, empatikusabbá válik. Tudja, hogy milyen, amikor két keréken gurulva megérinti a mellette elhaladó jármű menetszele, milyen, amikor arcába csorog az eső vagy vág a szél. Nem felejti el, hogy honnan indult.

Ha a mopedes létben pozitív élményeket szerez, megtanulja tisztelni a technikát, a közlekedési partnereket, megfelelő közlekedési kultúra alakul ki benne.  Nagyon fontos az egymásra épülő tudás. Aki fiatalon belekóstol a vezetésbe, szívesebben fogja elvégezni a további járműkategóriák tanfolyamait és – mintegy végig járva a „ranglétrát” – hivatásos gépkocsivezető válhat belőle. Aki rendelkezik a tudás átadás, a tanítás képességével, kiteljesedhet gépjárművezető szakoktatóként, vagy a közlekedés más területén is végezheti munkáját, nevelve a jövő nemzedékét a balesetmentes közlekedésre.

Mindent egybevetve, az arra érett fiataloknak érdemes minél hamarabb megszerezni az első vezetői engedélyt, amely egy sikeres életpálya első lépése is lehet.

Fogalommagyarázat: veszélyeztetés, akadályozás és zavarás

Címke: KÖZÚT,

A KRESZ gyakran használja a címben szereplő három fogalmat, pontos definíciójukat azonban nem adja meg. Cikkünkben ezt pótoljuk. A közlekedési szakemberek megfogalmazása szerint „A közlekedés...

Támogatott munkahelyi képzések a Ginop-6.1.9-18 projekt keretében

Címke: KTI,

A KTI Közlekedéstudományi Intézet és az NSZFH által megvalósuló projekt a közlekedési és kapcsolódó ágazatokban működő vállalkozások részére nyújt támogatást. Az erre a célra fordítható...

Új minisztériumi pályázat képző szervek számára

Címke: TIM, ITM

A Technológiai és Ipari Minisztérium "e-learning rendszerű képzésben alkalmatható zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszerek és az e-learning rendszerű képzéshez szükséges digitális tananyagok tanúsításának, minősítésének megszerzése" tárgyában pályázatot...

Szaktanfolyami képzés: júliustól új vizsgakérdések

Címke: KÖZÚT,

Folytatódik a személytaxis és személygépkocsis személyszállító szolgáltatói képzés vizsgakérdéseinek megújítása. A közelmúltban megújultak a személytaxis és személygépkocsis személyszállító szolgáltatói képzések „Közlekedési, hibaelhárítási és vezetéstechnikai...