Megnőtt az igény a szakmai irányítói alapképzés és továbbképzés iránt

2022. október 07. péntek

Összefoglaló az árufuvarozó szakmai irányítói és a személyszállító szakmai irányítói bizonyítványok megszerzésével kapcsolatos aktualitásokról és a vonatkozó Kormányrendelet idei módosításáról.

Bár még egy szűk negyedév hátravan ebből az esztendőből, már biztosan kijelenthető, hogy a szaktanfolyami területen 2022 az árufuvarozó és az autóbuszos személyszállító szakmai irányítók képzéseiről, illetve vizsgáiról szólt. Ez két fő okra vezethető vissza.

Egyrészt éppen tíz évvel ezelőtt indult el a 261/2011. (XII. 7.) számú Kormányrendeletnek megfelelően a szakmai irányítók továbbképzése (a rendelet neve: A díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról).

Ennek egyik bekezdése (10. § (7)) szerint: A szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítvány tíz év eltelte után csak - a tíz évnél nem régebben kiállított - továbbképzési igazolással együtt érvényes.

A továbbképzést elsők között elvégzők továbbképzési igazolása tehát lassan túllépi a megadott intervallumot, így a szakmai alkalmasság közlekedési hatóság előtt való igazolására újabb továbbképzési igazolás megszerzése szükséges az eredeti alapképesítést igazoló bizonyítvány mellé.

A másik ok pedig a hivatkozott Kormányrendelet (3. § (1) bekezdés a) pont) idei változása. Az alábbiakban a szóban forgó szövegrész korábbi és megváltozott verziója olvasható:

(1) A korábbi állapot: „Magyarország területén belföldi forgalomban 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel díj ellenében végzett közúti árutovábbítási tevékenység közúti árutovábbítási engedéllyel végezhető”.

(2) A 2022. május 21-től hatályos állapot: „Magyarország területén belföldi forgalomban 2,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel díj ellenében végzett közúti árutovábbítási tevékenység közúti árutovábbítási engedéllyel végezhető”.

A közúti árutovábbítási tevékenységet a vállalkozás székhelye szerint területileg illetékes közlekedési hatóság engedélyezi (Kormányhivatal). Az engedély kiadásának az egyik feltétele a szakmai alkalmasság igazolása, amely megfelelő szakmai irányító alkalmazása útján biztosított. A szakmai irányító a szakmai alkalmasságot a képesítést igazoló bizonyítvánnyal támaszthatja alá.

A fentieknek megfelelően már év elejétől kezdődően igencsak megnövekedett igény mutatkozott mind a szakmai irányítói alapképzés, mind a szakmai irányítói továbbképzés iránt. A tanfolyamokat a képző szervek (autósiskolák) indítják, a vizsgáztatást pedig a Vizsgaközpont látja el. Az év első 8 hónapjában mintegy háromszor annyi képesítést szereztek már a vizsgázók, mint a teljes 2021-es évben.

A szakmai irányítói alapvizsga 3 fő részből tevődik össze:

  1. számítógépes elméleti vizsga (árufuvarozó-vállalkozás szakmai irányítója esetén 6 vizsgatárgy, autóbuszos személyszállító-vállalkozás szakmai irányítója esetén 5 vizsgatárgy),
  2. esettanulmány (válaszadás esszé formájában),
  3. szóbeli vizsga (árufuvarozó-vállalkozás szakmai irányítója esetén 6 vizsgatárgy, autóbuszos személyszállító-vállalkozás szakmai irányítója esetén 5 vizsgatárgy).

A szakmai irányító továbbképzési vizsga keretében nincs szóbeli vizsga, csak az a. és b. pont szerinti vizsgatárgyakat kell teljesíteni. A továbbképzés a szabályozásban időközben bekövetkezett változásokra fókuszál és az ismeretek felfrissítése a célja. 

Fontos feltétel, hogy a sikeres vizsgához minden vizsgarészből legalább a megszerezhető pontok 50 százalékát kell elérni, de a teljes vizsga csak abban az esetben tekinthető sikeresnek, ha a maximálisan megszerezhető pontok legalább 60 százalékát elérte a vizsgázó:

  1. árufuvarozó-vállalkozás szakmai irányító alapképesítése esetén az elérhető maximális pontszám 360 pont, annak 60 %-a 216 pont,
  2. autóbuszos személyszállító-vállalkozás szakmai irányító alapképesítése esetén az elérhető maximális pontszám 300 pont, annak 60 %-a 180 pont,
  3. árufuvarozó-vállalkozás szakmai irányító továbbképzése esetén az elérhető maximális pontszám 240 pont, annak 60 %-a 144 pont,
  4. autóbuszos személyszállító-vállalkozás szakmai irányító továbbképzése esetén az elérhető maximális pontszám 200 pont, annak 60 %-a 120 pont.

A Kormányrendelet 10. § (2) bekezdése alapján sikertelen vizsga esetében a vizsgázó a vizsgatárgyból egy éven belül ismétlő vizsgát tehet.

A sikeres képesítésről a Vizsgaközpont nemzetközileg elismert, az Európai Uniós mintának megfelelő szakmai irányítói bizonyítványt ad ki. A bizonyítvánnyal / bizonyítványokkal (alapképesítési, vagy tíz évnél régebbi alapképesítés esetén alapképesítési + tíz évnél nem régebbi továbbképzési) az engedélyezési eljárás során a közlekedési hatóság előtt igazolható a szakmai alkalmasság követelményének való megfelelés.

ITT A VADBALESETEK IDŐSZAKA

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

Július második felében megkezdődött az őzek párzási időszaka, ami azt jelenti, hogy az állatok gyakran megjelennek utak mellett és az utakon is, leginkább az erdős, cserjés területeken. Az augusztus közepéig tartó időszakban fokozottan kell számítani a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon az...

ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Címke: NYITVATARTÁS,

A 2024. augusztus 17-18-19-20-ai négynapos ünnepi hétvégére való tekintettel a Vizsgaközpont augusztus 2-án pénteken és 3-án szombaton a megszokottól eltérő nyitvatartási rend szerint várja ügyfeleit és szakmai partnereit: A közúti ügyfélszolgálatok augusztus 2-án (pénteken)...

EMELKEDNEK A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOK

Címke: KÖZÚT,

Augusztustól módosul a közlekedési szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok és helyszíni bírságok kötelező mértéke, amelynek részletei a Magyar Közlöny 2024. évi 74. számában olvashatók. A korábbi 13 ezer forint helyett 26 ezer forint lesz a helyszíni bírság azoknak, akiket...

ÚJ TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK C és CE KOMBINÁLT KATEGÓRIÁS TANFOLYAMOKHOZ

Címke: KÖZÚT, ÉKM

Elérhető az Építési és Közlekedési Minisztérium által  a „C” kategória és „CE” kombinált kategória párhuzamos megszerzését célzó járművezető-képző tanfolyamok számára készített...