Két év szünet után indul újra a szakoktatói alapképzés

2021. szeptember 22. szerda

Szeptember 27-én kezdődik a KTI Közlekedéstudományi Intézet által meghirdetett közúti járművezetői szakoktatói alapképzés. A járványhelyzet okozta egyéves kényszerű kimaradás után újraindult szaktanfolyamra mintegy 1700-an jelentkeztek, közülük 332 fő tett sikeres felvételi vizsgát.

A közúti közlekedésről szóló törvény (1988. évi I. törvény) tavalyelőtti módosítása alapján 2019-től a járművezető vizsgabiztosok, műszaki vizsgabiztosok, szakoktatók és az iskolavezetők képzését és továbbképzését a KTI Közlekedéstudományi Intézet (KTI) végzi.

Utoljára két évvel ezelőtt volt lehetőség közúti járművezetői szakoktatói képesítést szerezni, mert tavaly a járványhelyzet miatt nem indult ilyen irányú képzés. A KTI ez év májusában hirdette meg a szakoktatói alapképzés újraindulását, amelyet nagy érdeklődés kísért. A felvételi eljárást közel 1700-an kezdték meg, közülük a felvételi időszak augusztus 31-i lezárásáig 332 fő tett sikeres felvételi vizsgát.

A jelentkezés feltételei több ponton is megváltoztak a 2020 előtti időszakhoz képest. Korábban „A”, „B” és „C” kategóriás vezetői engedéllyel kellett rendelkeznie a pályázónak, a módosított szabályozás szerint azonban már elegendő a „B” kategóriás vezetői engedély megléte is. Új elem az úgynevezett befogadó nyilatkozat, amelyet az a képzőszerv (autósiskola) állít ki, ahol a pályázó a hospitálási és tanítási gyakorlatát fogja teljesíteni.

A felvételi vizsgákat a KTI szervezte meg és bonyolította le, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (Vizsgaközpont) munkatársai a felvételizők vizsgáztatásában közreműködtek. A pályázóknak egy többlépcsős, összetett vizsgázási folyamatot kellett teljesíteniük. A számítógépes elméleti vizsgákból és szóbeli vizsgából álló első fázisban összevont közlekedési ismeretekből, szerkezeti és üzemeltetési ismeretekből, valamint szakmai alapismeretekből bizonyíthatták tudásuk meglétét. A második fázisban „B” kategóriás járművezetési gyakorlati felvételi vizsgát kellett tenniük.

Az alapképzés szeptember második felében indul. A tanulók a szaktanfolyam elméleti részét e-learning formában sajátítják el. Az elméleti témakörök: andragógia, oktatásmódszertan, közlekedési szakmai és műszaki ismeretek, a járművezető-képzés rendszere és ügyvitele. A gyakorlati rész során az alkalmazott oktatásmódszertant ismerik meg, amelyet a hospitálási és tanítási gyakorlat keretében valós helyzetekben gyakorolhatnak be.

A képzés záróvizsgával fejeződik be, amely számítógépes elméleti vizsga, mikrotanítás, valamint gyakorlatban bemutatott műszaki és B kategóriás járművezetési oktatás modulokból áll össze. Az elméleti vizsgák januárban kezdődnek, a gyakorlati rész várhatóan márciusban zárul. A záróvizsgákat szintén a KTI szervezi és bonyolítja le, a Vizsgaközpont munkatársai a vizsgáztatásában működnek közre.

Az alapképzés sikeres befejezésével a tanulók szakoktatói oklevelet szereznek. A megszerzett képesítés birtokában – az egyéb feltételek fennállása esetén - a közúti járművezetők elméleti és műszaki oktatását, valamint B kategóriában a gyakorlati oktatást végezhetik.

ÁTMENETI SZÜNET A VASÚTI ÜGYFÉLFOGADÁSBAN

Címke: VASÚT,

2024. március 26-án 11:00 után az ügyfélfogadás szünetel a Vasúti Vizsgaközpontban (az érintett helyszín: 1033 Budapest, Polgár utca 8-10.). A Vasúti Vizsgaközpont ügyfélszolgálatának félfogadási ideje az alábbi oldalon érhető el: https://vizsgakozpont.hu/vasut/elerhetosegek ...

Tájékoztató egyes vasúti időszakos vizsgák módszertanának változásáról

Címke: VASÚT,

2024. május 2-ától az alábbiakban felsorolt vasúti időszakos vizsgák számítógépes tesztvizsga formájában valósulnak meg: Nem járművezető infrastruktúra vizsgák, a következő...

Általános tájékoztató a 2024. évi vizsgadíjakról

Címke: KÖZÚT, VASÚT, HAJÓZÁS, LÉGÜGY, PÁV, DRÓN

2024. február 3-ától változnak a közlekedési vizsgadíjak, amelyek részletesen az alábbi linkeken érhetők el. Fontos kiemelni, hogy a „B” kategóriájú vezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati vizsgadíjak nem változnak. A változás nem érinti a már...

ÁKÓ ÉS VSM: ELÉRHETŐK 2023 NEGYEDIK NEGYEDÉVÉNEK ADATAI

Címke: KÖZÚT, ÁKO, VSM

A hazai autósiskolák teljesítményét mérő Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ) és a Vizsga Sikerességi Mutató (VSM) legfrissebb értékei táblázatos formában és grafikonok segítségével is...