Két és fél tonnára csökken a fuvarozói engedély küszöbe

2022. április 20. szerda

Fontos változás lép életbe 2022. május 21-étől, ettől a dátumtól kezdve ugyanis már Magyarországon is csak fuvarozói engedéllyel működhetnek a kishaszon-gépjárműves fuvarozók az európai jogszabályok, azon belül is a mobilitási csomag előírásai miatt. 

2022. május 21-étől Magyarországon – néhány kivételtől eltekintve - már csak fuvarozói engedéllyel tevékenykedhetnek a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó kishaszon-gépjárműves, díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozást végző vállalkozások. A szabályozás korábban 3,5 tonnához kötötte az engedélykötelezettségi határt, ez változik idén májustól.

Ha az Ön fuvarozó járművének megengedett legnagyobb össztömege 2,5 tonna és 3,5 tonna közé esik, akkor a következőkre hívjuk fel a figyelmét:

A jogszabály által előírt tevékenységi engedélyt a vállalkozás székhelye szerint illetékes közlekedési hatóság (Kormányhivatal) adja ki. A tevékenységi engedély kiváltásának több feltétele is van, ezek közül az egyik feltétel, hogy a vállalkozás szakmai irányítójának rendelkeznie kell szakmai irányítói bizonyítvánnyal. A bizonyítvány megszerzéséhez képzésen kell részt vennie, amelyhez kapcsolódóan sikeres vizsgát is kell tennie (ez a közúti árufuvarozó-vállalkozói tanfolyam).

A tanfolyamokat a megfelelő engedéllyel rendelkező képző szervek (autósiskolák) indítják, a vizsgáztatási feladatokat pedig Vizsgaközpontunk látja el.

A vizsga 3 fő részből áll:

  • számítógépes elméleti vizsga (6 vizsgatárgy kapcsán),
  • esettanulmány (válaszadás esszé formájában),
  • szóbeli vizsga (6 vizsgatárgy kapcsán).

A tantervi és vizsgakövetelmények megtekintéséhez kattintson IDE; a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról kormányrendelet elolvasáshoz pedig IDE.

A felkészüléshez sok sikert kívánunk!

ZALAI RENDŐRSÉG: VÁLJUNK TUDATOS KÖZLEKEDŐVÉ!

Címke: AKKN, KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Balesetmegelőzési Bizottság számos programmal hívta fel a figyelmet a kulturált közlekedés fontosságára – adta hírül a police.hu. A rendőrségi szakportál felhívta rá a figyelmet, hogy biztonságosan közlekedni manapság egyre fontosabb, hiszen...

A NAGYMÉRETŰ JÁRMŰVEK HOLTTERÉRE FIGYELMEZTET A BKK

Címke: , AKKN

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása nyomán a kreszvaltozas.hu szaklap beszámolt róla, hogy a fővárosi közlekedésszervező cég májustól az autóbuszok és trolik hátuljára és oldalára élénk, sárga színű, a nagyobb méretű járművek holtterére figyelmeztető matricákat helyez...

A Vizsgaközpont idén is részt vesz A Közlekedési Kultúra Napja szervezésében

Címke: AKKN,

Május 11-én, szombaton 10. alkalommal ünnepeljük A Közlekedési Kultúra Napját, amire több mint 140 partnerszervezettel közösen szervezünk aznap, valamint a kapcsolódó időszakban mintegy 200 féle...

IDÉN IS VÁRJUK HAJÓS ÜGYFELEINKET SZEZONÁLIS ÜGYFÉLSZOLGÁLATAINKON!

Címke: HAJÓZÁS,

Májusban megnyitja kapuit szezonális hajós ügyfélszolgálatunk Balatonfüreden és Kiskörén!  Kollégáink a hajózási szezonban, keddenként 10 és 14 óra között, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC)...