Két és fél tonnára csökken a fuvarozói engedély küszöbe

2022. április 20. szerda

Fontos változás lép életbe 2022. május 21-étől, ettől a dátumtól kezdve ugyanis már Magyarországon is csak fuvarozói engedéllyel működhetnek a kishaszon-gépjárműves fuvarozók az európai jogszabályok, azon belül is a mobilitási csomag előírásai miatt. 

2022. május 21-étől Magyarországon – néhány kivételtől eltekintve - már csak fuvarozói engedéllyel tevékenykedhetnek a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó kishaszon-gépjárműves, díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozást végző vállalkozások. A szabályozás korábban 3,5 tonnához kötötte az engedélykötelezettségi határt, ez változik idén májustól.

Ha az Ön fuvarozó járművének megengedett legnagyobb össztömege 2,5 tonna és 3,5 tonna közé esik, akkor a következőkre hívjuk fel a figyelmét:

A jogszabály által előírt tevékenységi engedélyt a vállalkozás székhelye szerint illetékes közlekedési hatóság (Kormányhivatal) adja ki. A tevékenységi engedély kiváltásának több feltétele is van, ezek közül az egyik feltétel, hogy a vállalkozás szakmai irányítójának rendelkeznie kell szakmai irányítói bizonyítvánnyal. A bizonyítvány megszerzéséhez képzésen kell részt vennie, amelyhez kapcsolódóan sikeres vizsgát is kell tennie (ez a közúti árufuvarozó-vállalkozói tanfolyam).

A tanfolyamokat a megfelelő engedéllyel rendelkező képző szervek (autósiskolák) indítják, a vizsgáztatási feladatokat pedig Vizsgaközpontunk látja el.

A vizsga 3 fő részből áll:

  • számítógépes elméleti vizsga (6 vizsgatárgy kapcsán),
  • esettanulmány (válaszadás esszé formájában),
  • szóbeli vizsga (6 vizsgatárgy kapcsán).

A tantervi és vizsgakövetelmények megtekintéséhez kattintson IDE; a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról kormányrendelet elolvasáshoz pedig IDE.

A felkészüléshez sok sikert kívánunk!

Új minisztériumi pályázat képző szervek számára

Címke: KAV, ÉKM

Az Építési és Közlekedési Minisztérium pályázatot hirdetett járművezetési veszélyhelyzetek gyakorlására alkalmas szimulátor berendezés típus akkreditálására. A pályázat keretében pályázni lehet a  közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és...

A közlekedési vizsgák is leállnak a közigazgatási szünet idejére

Címke:

Igazodva a kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről szóló rendelethez, 2023. december 27. és 2023. december 31. között a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. működése...

Dunaújvárosi kirendeltségünk elköltözött

Címke: KÖZÚT,

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy dunaújvárosi kirendeltségünk – az Október 23. tér 10. szám alól – új helyre költözött. Új címünk:  2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 21. Megváltozott dunaújvárosi telefonszámunk is, mostantól a +36-30-140-5795-ös...

ÁKÓ ÉS VSM: ELÉRHETŐK 2023 HARMADIK NEGYEDÉVÉNEK ADATAI

Címke: ÁKO, VSM

A hazai autósiskolák teljesítményét mérő Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ) és a Vizsga Sikerességi Mutató (VSM) legfrissebb értékei táblázatos formában és grafikonok segítségével is...