Két és fél tonnára csökken a fuvarozói engedély küszöbe

2022. április 20. szerda

Fontos változás lép életbe 2022. május 21-étől, ettől a dátumtól kezdve ugyanis már Magyarországon is csak fuvarozói engedéllyel működhetnek a kishaszon-gépjárműves fuvarozók az európai jogszabályok, azon belül is a mobilitási csomag előírásai miatt. 

2022. május 21-étől Magyarországon – néhány kivételtől eltekintve - már csak fuvarozói engedéllyel tevékenykedhetnek a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó kishaszon-gépjárműves, díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozást végző vállalkozások. A szabályozás korábban 3,5 tonnához kötötte az engedélykötelezettségi határt, ez változik idén májustól.

Ha az Ön fuvarozó járművének megengedett legnagyobb össztömege 2,5 tonna és 3,5 tonna közé esik, akkor a következőkre hívjuk fel a figyelmét:

A jogszabály által előírt tevékenységi engedélyt a vállalkozás székhelye szerint illetékes közlekedési hatóság (Kormányhivatal) adja ki. A tevékenységi engedély kiváltásának több feltétele is van, ezek közül az egyik feltétel, hogy a vállalkozás szakmai irányítójának rendelkeznie kell szakmai irányítói bizonyítvánnyal. A bizonyítvány megszerzéséhez képzésen kell részt vennie, amelyhez kapcsolódóan sikeres vizsgát is kell tennie (ez a közúti árufuvarozó-vállalkozói tanfolyam).

A tanfolyamokat a megfelelő engedéllyel rendelkező képző szervek (autósiskolák) indítják, a vizsgáztatási feladatokat pedig Vizsgaközpontunk látja el.

A vizsga 3 fő részből áll:

  • számítógépes elméleti vizsga (6 vizsgatárgy kapcsán),
  • esettanulmány (válaszadás esszé formájában),
  • szóbeli vizsga (6 vizsgatárgy kapcsán).

A tantervi és vizsgakövetelmények megtekintéséhez kattintson IDE; a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról kormányrendelet elolvasáshoz pedig IDE.

A felkészüléshez sok sikert kívánunk!

Veszélyhelyzet vége: érdemes odafigyelni a lejáró okmányokra

Címke: KÖZÚT,

Míg a május 31-ig lejáró okmányokra, többek között a vezetői engedélyre és forgalmi engedélyre a hosszabbítás június 30-ig él, addig a június 1. után lejáró okmányokra ugyanez már nem...

Miért hasznos már 14 évesen moped kategóriára vezetői engedélyt szerezni?

Címke: KÖZÚT, SZAKÉRTŐ

A hazai jogszabályok értelmében egy magyar fiatal 14 éves korában „AM” kategóriában vezetői engedélyhez juthat, amellyel segédmotoros kerékpárt, állati erővel vont járművet, valamint a 16...

A megfelelő körültekintés szerepe a biztonságos közlekedésben - 2. rész

Címke: KÖZÚT, SZAKÉRTŐ

Ezúttal a nagytestű járművek manőverezése során fellépő problémákkal és a tájékozódást akadályozó tényezőkkel foglalkozunk. A témáról szóló cikksorozatunk első részében az...

Hogyan közlekedjünk vasúti átjáróban?

Címke: KÖZÚT, SZAKÉRTŐ

Naponta jelennek meg híradások súlyos közúti balesetekről, köztük sajnos a vasúti átjáróban történtekről is. Cikkünkben az átkelésre vonatkozó szabályokkal és a helyes közlekedési magatartással foglalkozunk. A korábbi öt év stagnáló esetszámához képest 2021-ben duplájára...