ITT A VADBALESETEK IDŐSZAKA

2024. július 26. péntek

Július második felében megkezdődött az őzek párzási időszaka, ami azt jelenti, hogy az állatok gyakran megjelennek utak mellett és az utakon is, leginkább az erdős, cserjés területeken. Az augusztus közepéig tartó időszakban fokozottan kell számítani a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon az őzek felbukkanására.

A vadbalesetekben az állat megsérül, a gépkocsiban pedig anyagi kár keletkezik, de az sem ritka, hogy ezek az estek személyi sérüléssel – esetleg emberi tragédiával végződnek az utasterébe csapódó állat, illetve a félrerántott kormány miatti frontális ütközések következtében. Érdemes az érintett útszakaszokon fokozott figyelemmel és csökkentett sebességgel autózni; a motorkerékpárosoknak még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés, hiszen ők védtelenebbek az autósokhoz képest.

Ha az állat az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, ezzel kapcsolatban a követési távolság betartására hívják fel a figyelmet a szakemberek. Semmiképp ne rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot.

Találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor a vadvédő kerítés hiányossága miatt a vadállatok az autópályákra, vagy közvetlenül az autópályák mellé tévednek. Ilyenkor indokolt a lassítás még akkor is, ha nincs közvetlen veszély, az állatok ugyanis a kerítéstől nem, vagy csak nehezen tudnak a veszélyzónából kisétálni, így gépjárművek közé rohanhatnak.

Fontos tanács a vadászoktól, hogyha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így a lassítás mellett érdemes dudálni is.

Ha a legnagyobb óvatosság ellenére mégis megtörténik a vadgázolás, értesíteni kell a rendőrséget, mivel az eset közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve alapján már lehet értesíteni a területileg illetékes vadászatra jogosult vadásztársaságot, erről a rendőrség gondoskodik - ez lesz az alapja a kártérítési igénynek is.

(forrás: kreszvaltozas)

ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Címke: NYITVATARTÁS,

A 2024. augusztus 17-18-19-20-ai négynapos ünnepi hétvégére való tekintettel a Vizsgaközpont augusztus 2-án pénteken és 3-án szombaton a megszokottól eltérő nyitvatartási rend szerint várja ügyfeleit és szakmai partnereit: A közúti ügyfélszolgálatok augusztus 2-án (pénteken)...

EMELKEDNEK A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOK

Címke: KÖZÚT,

Augusztustól módosul a közlekedési szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok és helyszíni bírságok kötelező mértéke, amelynek részletei a Magyar Közlöny 2024. évi 74. számában olvashatók. A korábbi 13 ezer forint helyett 26 ezer forint lesz a helyszíni bírság azoknak, akiket...

ÚJ TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK C és CE KOMBINÁLT KATEGÓRIÁS TANFOLYAMOKHOZ

Címke: KÖZÚT, ÉKM

Elérhető az Építési és Közlekedési Minisztérium által  a „C” kategória és „CE” kombinált kategória párhuzamos megszerzését célzó járművezető-képző tanfolyamok számára készített...

BIZTOSÍTÁST KELL KÖTNI TÖBBFÉLE ELEKTROMOS ROLLERRE

Címke:

Július 16-ától kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kell kötni a nagyobb teljesítményű mikromobilitási eszközökre. Abban, hogy mely eszközöket érinti az új rendelkezés, a jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönt majd. Egy kötelező EU irányelv - a...