Hogyan készüljünk a gyakorlati vizsgára?

2021. november 11. csütörtök

A járművezetői vizsga az emberek életében fontos mérföldkő, hiszen uralni, irányítani egy gépet remek érzés.

Az autóval való közlekedés megkönnyíti, kényelmesebbé teszi az ember életét, nem kell alkalmazkodni sem a busz, sem vonat menetrendjéhez, nincs tolakodás a  metrón, trolin, villamoson. A legértékesebb dolgot takaríthatja meg vele az ember: az időt!

Bár autózni jó dolog, számos veszélyt is rejt magában, ezért törekedni kell az ismeretek minél szélesebb körű elsajátítására; vizsgára pedig csak akkor jelentkezzünk, amikor már biztosak vagyunk a jármű önálló vezetésében, magabiztosan közlekedünk és eligazodunk a forgalom útvesztőiben!

A vezetők többsége csetlik-botlik az első órákon. Vizsgadrukk nélkül nincs vizsga; de annak jó értelemben véve doppingolnia és nem blokkolnia kell az embert. Mi történhet legrosszabb esetben? Maximum nem sikerül elsőre. És? Többet tudunk gyakorolni, így a következő alkalommal már felkészültebben ülünk a volán mögé, ráadásul a vezetői engedélyben sem lesz benne, hogy hányadik alkalomra sikerült.

A vizsgát megelőzően időben (!!!) ellenőrizzük okmányaink érvényességét – vizsgázni csak ezek birtokában lehet. Öltözékünk legyen kényelmes, mégis az alkalomhoz és vezetéshez illő. A vizsga előtti napon csak a pozitív gondolatoknak engedjünk utat! Gondoljuk végig a tanultakat, és – ha van rá lehetőség – vezessünk még egy vagy két órát az oktatóval. Gyakoroljuk azokat az elemeket, amelyekben bizonytalanságot érzünk.

A vizsgabiztos arra kíváncsi, hogy mit tudunk, hogy alkalmasak vagyunk-e az önálló, biztonságos közlekedésre. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az autóvezetést most kezdtük, a rutinszerzés ideje csak ezután jön! Sokfelé terjeng a mondás: az első forgalmi vizsgáján mindenki megbukik. Ez azonban nem így van; ha csak néhány apróbb hibát vétünk, sikerülni fog a vizsga.

A közlekedés állandóan változó, izgalmas, veszélyekkel és váratlan helyzetekkel teli, sok résztvevős, örökös körforgás, ahol szép számmal fordulnak elő olyan helyzetek, amelyekre nem lehet előre felkészülni. Elképzelhető, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, mégsem úgy jön össze, nem olyan lesz az végeredmény, ahogyan azt elképzeltük, mert a gyakorlás során nem találkoztunk olyan szituációval, amely a vizsgán bekövetkezik. A sikertelen a vizsgát fogjuk fel gyakorlatként, gondoljunk arra, hogy lehetőségünk volt éles körülmények között vizsgarutint szerezni.

Nagyon fontos a vizsgabiztos tanácsait megszívlelni –hasznosak lehetnek a következő alkalommal!

A legfontosabb, hogy olyan tudással kerüljünk ki a forgalomba, amelynek birtokában biztonságban vezethetünk és mások épségére is vigyázunk. Aki elindul autóval otthonról, fontos, hogy elérje úticélját, majd dolga végeztével ismét hazatérhessen szerettei körébe, ugyanis mindenkit hazavárnak.

Sikeres vizsgát, balesetmentes közlekedést kívánunk!

Elérhető az új gépkezelői tanterv

Címke: SZAKTANFOLYAM, GÉPKEZELŐ

Megjelentek a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelethez kapcsolódó, tantervi és vizsgakövetelmények. A közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelésére jogosító képesítésre felkészítő...

Új online felület az iskolavezetői és a szakoktatói adatok frissítésére

Címke: KÖZÚT, ISKOLAVEZETŐK, SZAKOKTATÓK, ADATEGYEZTETÉS

November 15. és december 29. között lesz érhető el az az online felület, amelyen az iskolavezetők és szakoktatók a névjegyzékben feltüntetett elérhetőségi adataikat frissíthetik. Az elektronikus...

Biztonsági intézkedések a közlekedési vizsgáztatásban

Címke: ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, COVID19, KORONAVÍRUS

A koronavírus terjedésének megakadályozása és a társaság ügyfeleinek, dolgozóinak védelme érdekében a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont 2021. november 4-étől ismét higiéniás...

ADR kérdésbank

Címke: SZAKTANFOLYAM, ADR

A veszélyes áruk közúti szállítására képesítő szaktanfolyami kérdésbankot az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyilvánossá tette. A felkészülést segítő kérdésbank IDE kattintva tölthető le. A letöltést követően a fileokat ki kell csomagolni, ezt követően nyithatók...