Gördülékenyen zajlik a vizsgáztatás az újraindulás óta

2020. július 22. szerda

Júniusban csaknem valamennyi közlekedési ágban és kategóriában a leállás előtti szinthez közel vagy a felett alakult a vizsgák, vizsgálatok és képzések száma. A sok jelentkező ellenére nem emelkedett a várakozási idő és a lebonyolításban a szigorú járványügyi óvintézkedések alkalmazása mellett sem tapasztalhatók fennakadások.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével vidéken május 6-tól, Budapest és Pest megyében pedig május 18-án indulhattak újra a 2020. március 19-én felfüggesztett közlekedési vizsgák és vizsgálatok. A döntést követően a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. haladéktalanul megkezdte a szervezőmunkát, és ezzel párhuzamosan megnyitotta kirendeltségeit és ügyfélszolgálati irodáit. A társaság azóta is csak ott szervez vizsgákat, vizsgálatokat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni.

Az újraindulás utáni első teljes hónap, június statisztikáit elemezve elmondható, hogy a vizsgahelyek valamennyi kategóriában teljesen vagy a leállás előtti szinthez képest növelt kapacitással fogadják a jelentkezőket és ügyfeleket.

Ha a konkrét számokat nézzük, a közúti vizsgáztatás tekintetében B kategóriás elméleti vizsgát közel 10 ezren, forgalmi vizsgát pedig mintegy 11 ezren kíséreltek meg letenni ebben a hónapban. Az összes közúti járművezetői vizsgaesemény megközelítette az 54 ezret. Utánképzésen közel 900 fő vett részt és mintegy 6,5 ezer szaktanfolyami vizsgaesemény került lebonyolításra.

A magas vizsgaszámok ellenére a várakozási idő sem változott a járvány előtt időszakhoz képest az ország nagyobb részében: a vizsgázók a jelentkezést követően jellemzően 2 hétre kapnak időpontot. A leginkább leterhelt területeken, így például Budapesten, a várakozási idő csökkentése érdekében a kora esti órákban és hétvégi időpontokban is szerveznek vizsgákat a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont munkatársai.

A vasúti vizsgák száma a leállás előtt hónapok átlagát hozta júniusban, a hajós vizsgák száma – a belvízi kedvtelési célú vizsgák okán – viszont jóval meghaladta az előző év hasonló időszakának adatát. Előbbi esetben több mint 4000, utóbbi esetben közel 2800 vizsgaeseményt regisztráltak.

A pályaalkalmassági vizsgálatok tekintetében is nagyfokú esetszám növekedésről lehet beszámolni. Az előzetes vizsgálatok száma júniusban megközelítette a járvány kitörése előtti szintet, míg az időszakos és a rendkívüli vizsgálatok esetében meg is haladta azt. Egy hónap alatt összesen közel 1800 alkalommal végeztek vizsgálatokat a Vizsgaközpont pszichológusai.
 

ITT A VADBALESETEK IDŐSZAKA

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

Július második felében megkezdődött az őzek párzási időszaka, ami azt jelenti, hogy az állatok gyakran megjelennek utak mellett és az utakon is, leginkább az erdős, cserjés területeken. Az augusztus közepéig tartó időszakban fokozottan kell számítani a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon az...

ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Címke: NYITVATARTÁS,

A 2024. augusztus 17-18-19-20-ai négynapos ünnepi hétvégére való tekintettel a Vizsgaközpont augusztus 2-án pénteken és 3-án szombaton a megszokottól eltérő nyitvatartási rend szerint várja ügyfeleit és szakmai partnereit: A közúti ügyfélszolgálatok augusztus 2-án (pénteken)...

EMELKEDNEK A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOK

Címke: KÖZÚT,

Augusztustól módosul a közlekedési szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok és helyszíni bírságok kötelező mértéke, amelynek részletei a Magyar Közlöny 2024. évi 74. számában olvashatók. A korábbi 13 ezer forint helyett 26 ezer forint lesz a helyszíni bírság azoknak, akiket...

ÚJ TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK C és CE KOMBINÁLT KATEGÓRIÁS TANFOLYAMOKHOZ

Címke: KÖZÚT, ÉKM

Elérhető az Építési és Közlekedési Minisztérium által  a „C” kategória és „CE” kombinált kategória párhuzamos megszerzését célzó járművezető-képző tanfolyamok számára készített...