Gördülékenyen zajlik a vizsgáztatás az újraindulás óta

2020. július 22. szerda

Júniusban csaknem valamennyi közlekedési ágban és kategóriában a leállás előtti szinthez közel vagy a felett alakult a vizsgák, vizsgálatok és képzések száma. A sok jelentkező ellenére nem emelkedett a várakozási idő és a lebonyolításban a szigorú járványügyi óvintézkedések alkalmazása mellett sem tapasztalhatók fennakadások.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével vidéken május 6-tól, Budapest és Pest megyében pedig május 18-án indulhattak újra a 2020. március 19-én felfüggesztett közlekedési vizsgák és vizsgálatok. A döntést követően a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. haladéktalanul megkezdte a szervezőmunkát, és ezzel párhuzamosan megnyitotta kirendeltségeit és ügyfélszolgálati irodáit. A társaság azóta is csak ott szervez vizsgákat, vizsgálatokat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni.

Az újraindulás utáni első teljes hónap, június statisztikáit elemezve elmondható, hogy a vizsgahelyek valamennyi kategóriában teljesen vagy a leállás előtti szinthez képest növelt kapacitással fogadják a jelentkezőket és ügyfeleket.

Ha a konkrét számokat nézzük, a közúti vizsgáztatás tekintetében B kategóriás elméleti vizsgát közel 10 ezren, forgalmi vizsgát pedig mintegy 11 ezren kíséreltek meg letenni ebben a hónapban. Az összes közúti járművezetői vizsgaesemény megközelítette az 54 ezret. Utánképzésen közel 900 fő vett részt és mintegy 6,5 ezer szaktanfolyami vizsgaesemény került lebonyolításra.

A magas vizsgaszámok ellenére a várakozási idő sem változott a járvány előtt időszakhoz képest az ország nagyobb részében: a vizsgázók a jelentkezést követően jellemzően 2 hétre kapnak időpontot. A leginkább leterhelt területeken, így például Budapesten, a várakozási idő csökkentése érdekében a kora esti órákban és hétvégi időpontokban is szerveznek vizsgákat a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont munkatársai.

A vasúti vizsgák száma a leállás előtt hónapok átlagát hozta júniusban, a hajós vizsgák száma – a belvízi kedvtelési célú vizsgák okán – viszont jóval meghaladta az előző év hasonló időszakának adatát. Előbbi esetben több mint 4000, utóbbi esetben közel 2800 vizsgaeseményt regisztráltak.

A pályaalkalmassági vizsgálatok tekintetében is nagyfokú esetszám növekedésről lehet beszámolni. Az előzetes vizsgálatok száma júniusban megközelítette a járvány kitörése előtti szintet, míg az időszakos és a rendkívüli vizsgálatok esetében meg is haladta azt. Egy hónap alatt összesen közel 1800 alkalommal végeztek vizsgálatokat a Vizsgaközpont pszichológusai.
 

MA ESTE RÖVID IDEIG A KÖKÉNY RENDSZER NEM LESZ ELÉRHETŐ

Címke: KÖKÉNY,

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy április 5-én, pénteken 21:00 és 21:30 között a KÖKÉNY rendszer tervezett karbantartása zajlik, amely időtartartam alatt a rendszer nem lesz...

VASÚTI VIZSGABIZTOSI FELKÉSZÍTŐ - 2024

Címke: VASÚT,

A vasúti vizsgabiztos jelölteknek a vizsgabiztosi névjegyzékbe történő felvételi kérelem beadását megelőzően a Vasúti Vizsgabiztosi és Ellenőrzési Osztály által szervezett, a vizsga lebonyolításának módjáról szóló, két napos felkészítőn kell részt venniük. Első...

ÁTMENETI SZÜNET A VASÚTI ÜGYFÉLFOGADÁSBAN

Címke: VASÚT,

2024. március 26-án 11:00 után az ügyfélfogadás szünetel a Vasúti Vizsgaközpontban (az érintett helyszín: 1033 Budapest, Polgár utca 8-10.). A Vasúti Vizsgaközpont ügyfélszolgálatának félfogadási ideje az alábbi oldalon érhető el: https://vizsgakozpont.hu/vasut/elerhetosegek ...

Tájékoztató egyes vasúti időszakos vizsgák módszertanának változásáról

Címke: VASÚT,

2024. május 2-ától az alábbiakban felsorolt vasúti időszakos vizsgák számítógépes tesztvizsga formájában valósulnak meg: Nem járművezető infrastruktúra vizsgák, a következő...