EU: Hónapokkal nő a lejáró járművezetői engedélyek és igazolványok érvényessége

2020. június 01. hétfő

Az Európai Parlament május 25-i rendelete a közúti és a vasúti áruszállítás folyamatosságának biztosítását szolgálja. A 2020. június 4-én életbe lépett rendelkezés az Unió valamennyi tagállamára kötelező érvényű.

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott korlátozó intézkedések miatt az Európai Unió tagállamainak többségében nehézségekbe ütközik a járművezetői engedélyek és a gépjárművezetők szakmai alkalmasságát igazoló okmányok kiadása, érvényességük meghosszabbítása, valamint az ezzel kapcsolatos képzések és továbbképzések lebonyolítása. A kialakult helyzet mind közúton, mind vasúton komoly zavarokat okozhat a kontinens területén az áru- és személyszállításban, aminek súlyos gazdasági következményei lehetnek.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács a közúti és vasúti szállítás folyamatosságának biztosítása érdekében május 25-én rendelet hozott.

Ennek értelmében a vezetői engedélyek és a közúti árufuvarozást vagy személyszállítást végző járművek vezetőinek képzését igazoló okmányok érvényessége az alábbiak szerint alakul:

  • A 2020. február 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró Gépjárművezetői Képesítési Igazolványok és vezetői engedélyeken feltüntetett 95. harmonizált uniós kódok érvényessége a feltüntetett lejárat időpontjától számítva hét hónappal meghosszabbodik.
  • A 2020. február 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró vezetői engedélyek érvényessége a feltüntetett lejárat időpontjától számítva hét hónappal meghosszabbodik.

A rendelet a vasúti szállításra vonatkozóan az alábbi intézkedéseket tartalmazza:

  • A 2020. március 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró mozdonyvezetői (vasúti járművezetői) engedélyek érvényessége a lejárat napjától számított hat hónapos időszakkal meghosszabbodik.
  • A 2020. március 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró időszakos mozdonyvezetői vizsgák érvényessége minden esetben hat hónappal meghosszabbodik, a mozdonyvezetői engedélyek és tanúsítványok ennek megfelelően érvényben maradnak.

A 2020. június 4-től hatályos rendelkezés az Unió valamennyi tagállamára, illetve azok ellenőrző hatóságaira egységesen érvényes. A rendelet teljes szövege itt érhető el>>.

 

ITT A VADBALESETEK IDŐSZAKA

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

Július második felében megkezdődött az őzek párzási időszaka, ami azt jelenti, hogy az állatok gyakran megjelennek utak mellett és az utakon is, leginkább az erdős, cserjés területeken. Az augusztus közepéig tartó időszakban fokozottan kell számítani a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon az...

ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Címke: NYITVATARTÁS,

A 2024. augusztus 17-18-19-20-ai négynapos ünnepi hétvégére való tekintettel a Vizsgaközpont augusztus 2-án pénteken és 3-án szombaton a megszokottól eltérő nyitvatartási rend szerint várja ügyfeleit és szakmai partnereit: A közúti ügyfélszolgálatok augusztus 2-án (pénteken)...

EMELKEDNEK A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOK

Címke: KÖZÚT,

Augusztustól módosul a közlekedési szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok és helyszíni bírságok kötelező mértéke, amelynek részletei a Magyar Közlöny 2024. évi 74. számában olvashatók. A korábbi 13 ezer forint helyett 26 ezer forint lesz a helyszíni bírság azoknak, akiket...

ÚJ TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK C és CE KOMBINÁLT KATEGÓRIÁS TANFOLYAMOKHOZ

Címke: KÖZÚT, ÉKM

Elérhető az Építési és Közlekedési Minisztérium által  a „C” kategória és „CE” kombinált kategória párhuzamos megszerzését célzó járművezető-képző tanfolyamok számára készített...