EU: Hónapokkal nő a lejáró járművezetői engedélyek és igazolványok érvényessége

2020. június 01. hétfő

Az Európai Parlament május 25-i rendelete a közúti és a vasúti áruszállítás folyamatosságának biztosítását szolgálja. A 2020. június 4-én életbe lépett rendelkezés az Unió valamennyi tagállamára kötelező érvényű.

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott korlátozó intézkedések miatt az Európai Unió tagállamainak többségében nehézségekbe ütközik a járművezetői engedélyek és a gépjárművezetők szakmai alkalmasságát igazoló okmányok kiadása, érvényességük meghosszabbítása, valamint az ezzel kapcsolatos képzések és továbbképzések lebonyolítása. A kialakult helyzet mind közúton, mind vasúton komoly zavarokat okozhat a kontinens területén az áru- és személyszállításban, aminek súlyos gazdasági következményei lehetnek.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács a közúti és vasúti szállítás folyamatosságának biztosítása érdekében május 25-én rendelet hozott.

Ennek értelmében a vezetői engedélyek és a közúti árufuvarozást vagy személyszállítást végző járművek vezetőinek képzését igazoló okmányok érvényessége az alábbiak szerint alakul:

  • A 2020. február 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró Gépjárművezetői Képesítési Igazolványok és vezetői engedélyeken feltüntetett 95. harmonizált uniós kódok érvényessége a feltüntetett lejárat időpontjától számítva hét hónappal meghosszabbodik.
  • A 2020. február 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró vezetői engedélyek érvényessége a feltüntetett lejárat időpontjától számítva hét hónappal meghosszabbodik.

A rendelet a vasúti szállításra vonatkozóan az alábbi intézkedéseket tartalmazza:

  • A 2020. március 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró mozdonyvezetői (vasúti járművezetői) engedélyek érvényessége a lejárat napjától számított hat hónapos időszakkal meghosszabbodik.
  • A 2020. március 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró időszakos mozdonyvezetői vizsgák érvényessége minden esetben hat hónappal meghosszabbodik, a mozdonyvezetői engedélyek és tanúsítványok ennek megfelelően érvényben maradnak.

A 2020. június 4-től hatályos rendelkezés az Unió valamennyi tagállamára, illetve azok ellenőrző hatóságaira egységesen érvényes. A rendelet teljes szövege itt érhető el>>.

 

VASÚTI VIZSGABIZTOSI FELKÉSZÍTŐ - 2024

Címke: VASÚT,

A vasúti vizsgabiztos jelölteknek a vizsgabiztosi névjegyzékbe történő felvételi kérelem beadását megelőzően a Vasúti Vizsgabiztosi és Ellenőrzési Osztály által szervezett, a vizsga lebonyolításának módjáról szóló, két napos felkészítőn kell részt venniük. Első...

ÁTMENETI SZÜNET A VASÚTI ÜGYFÉLFOGADÁSBAN

Címke: VASÚT,

2024. március 26-án 11:00 után az ügyfélfogadás szünetel a Vasúti Vizsgaközpontban (az érintett helyszín: 1033 Budapest, Polgár utca 8-10.). A Vasúti Vizsgaközpont ügyfélszolgálatának félfogadási ideje az alábbi oldalon érhető el: https://vizsgakozpont.hu/vasut/elerhetosegek ...

Tájékoztató egyes vasúti időszakos vizsgák módszertanának változásáról

Címke: VASÚT,

2024. május 2-ától az alábbiakban felsorolt vasúti időszakos vizsgák számítógépes tesztvizsga formájában valósulnak meg: Nem járművezető infrastruktúra vizsgák, a következő...

Általános tájékoztató a 2024. évi vizsgadíjakról

Címke: KÖZÚT, VASÚT, HAJÓZÁS, LÉGÜGY, PÁV, DRÓN

2024. február 3-ától változnak a közlekedési vizsgadíjak, amelyek részletesen az alábbi linkeken érhetők el. Fontos kiemelni, hogy a „B” kategóriájú vezetői engedély megszerzéséhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati vizsgadíjak nem változnak. A változás nem érinti a már...