EU: Hónapokkal nő a lejáró járművezetői engedélyek és igazolványok érvényessége

2020. június 01. hétfő

Az Európai Parlament május 25-i rendelete a közúti és a vasúti áruszállítás folyamatosságának biztosítását szolgálja. A 2020. június 4-én életbe lépett rendelkezés az Unió valamennyi tagállamára kötelező érvényű.

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott korlátozó intézkedések miatt az Európai Unió tagállamainak többségében nehézségekbe ütközik a járművezetői engedélyek és a gépjárművezetők szakmai alkalmasságát igazoló okmányok kiadása, érvényességük meghosszabbítása, valamint az ezzel kapcsolatos képzések és továbbképzések lebonyolítása. A kialakult helyzet mind közúton, mind vasúton komoly zavarokat okozhat a kontinens területén az áru- és személyszállításban, aminek súlyos gazdasági következményei lehetnek.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács a közúti és vasúti szállítás folyamatosságának biztosítása érdekében május 25-én rendelet hozott.

Ennek értelmében a vezetői engedélyek és a közúti árufuvarozást vagy személyszállítást végző járművek vezetőinek képzését igazoló okmányok érvényessége az alábbiak szerint alakul:

  • A 2020. február 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró Gépjárművezetői Képesítési Igazolványok és vezetői engedélyeken feltüntetett 95. harmonizált uniós kódok érvényessége a feltüntetett lejárat időpontjától számítva hét hónappal meghosszabbodik.
  • A 2020. február 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró vezetői engedélyek érvényessége a feltüntetett lejárat időpontjától számítva hét hónappal meghosszabbodik.

A rendelet a vasúti szállításra vonatkozóan az alábbi intézkedéseket tartalmazza:

  • A 2020. március 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró mozdonyvezetői (vasúti járművezetői) engedélyek érvényessége a lejárat napjától számított hat hónapos időszakkal meghosszabbodik.
  • A 2020. március 1. és 2020. augusztus 31. között lejáró időszakos mozdonyvezetői vizsgák érvényessége minden esetben hat hónappal meghosszabbodik, a mozdonyvezetői engedélyek és tanúsítványok ennek megfelelően érvényben maradnak.

A 2020. június 4-től hatályos rendelkezés az Unió valamennyi tagállamára, illetve azok ellenőrző hatóságaira egységesen érvényes. A rendelet teljes szövege itt érhető el>>.

 

Élet-halál kérdése a KRESZ szabályok betartása

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

Aggasztóan megemelkedett a vasúti átjárós balesetek száma – hangzott el Mosóczi László (MÁV-START vezérigazgató) június elejei sajtótájékoztatóján, a Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Napon.  A statisztikák szerint 2024 első 5 hónapjában összesen harminc ilyen típusú baleset...

ÚJ MINISZTÉRIUMI PÁLYÁZAT KÉPZŐSZERVEK RÉSZÉRE

Címke: EKM, KAV, SZAKTANFOLYAM

Az Építési és Közlekedési Minisztérium pályázatot írt ki az e-learning rendszerű képzésben alkalmazható zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszerek, valamint tanfolyamok és szaktanfolyamok elméleti tananyagait tartalmazó digitális tananyagok tanúsítására és...

ÁTMENETI SZÜNET A KÖZÚTI ÜGYFÉLSZOLGÁLATOKON

Címke: KÖZÚT,

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. június 10-én a Vizsgaközpont közúti ügyfélszolgálatai korlátozottan, kizárólag elektronikus úton lesznek elérhetők, a személyes ügyintézés ezen a napon szünetel. Az érintett tevékenységek 2024. június 11-én a megszokott rend...

ÚJ KISBUSZOK AZ OBB-NÉL

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

A kreszvaltozas.hu tájékoztatása szerint, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság gépjármű-flottája nemrég hét új VW Transporterrel bővült, így hamarosan minden vármegyei szervezetnél szolgál majd egy kisbusz, amely segíti a megelőzési munkát. Mint a szakportál felhívta rá a...