Egyszerűsödik az autóbuszvezetési jogosultság megszerzése

2022. január 25. kedd

Várhatóan már 2022 őszétől egyszerűbb lesz az autóbusz vezetésére jogosító „D” kategória megszerzése azok számára, akik „B” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkeznek, azonban tehergépkocsi vezetésére vonatkozó „C” kategóriás jogosítványuk nincs.

A jelenleg érvényes szabályozás kimondja: ha valaki autóbuszt szeretne vezetni, annak először a személygépkocsi vezetésére jogosító „B”, majd a tehergépkocsi vezetésére jogosító „C” kategóriát kell megszereznie, és csak ezt követően kezdheti meg az autóbusz vezetésére jogosító „D” kategória megszerzését. Ez a szabályzás változik idén ősszel, amelyet egy január 25-én hatályba lépő rendeletmódosítás alapoz meg.

A vezetői engedélyek kiadásának szabályait is tartalmazó, A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 7. mellékletének változása lehetővé teszi a „D” kategóriás vezetői engedély kiadását a „B” kategória megléte esetén akkor is, ha a járművezető „C” kategóriával nem rendelkezik. A Korm. rendelet közelgő módosítása tehát csak az okmánykiállításra vonatkozik, és egyelőre még csak a külföldön megszerzett jogosítványok magyarországi cseréje, honosítása esetén alkalmazható.

A „D” kategória megszerzésére vonatkozó szabály, amely szerint „D” kategóriás elméleti vizsgára az bocsátható, aki rendelkezik „B” és „C” kategóriára érvényes vezetői engedéllyel – jelenleg nem változik.

Annak érdekében, hogy a hazai közúti járművezető képzés és vizsgáztatás során se legyen követelmény a „C” kategória a „D” kategória megszerzéséhez, a Korm. rendelethez igazodva hamarosan módosul A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának szabályairól szóló 24/2005 (IV. 21.) GKM rendeletet is (a továbbiakban: GKM rendelet), valamint ezzel összefüggésben a „D” kategóriára vonatkozó tantervi és vizsgakövetelmények is.

Fenti módosítások szakmai egyeztetése folyamatban van, várhatóan 2022 őszén lépnek életbe, így onnantól kezdve már a „C” kategóriával nem rendelkező, „B” kategóriás vezetői engedélyű járművezetőknek is lehetősége nyílik majd „D” kategóriás, autóbuszvezetői képzésre jelentkezni, és a sikeres vizsgák teljesítését követően már részükre is kiállítható lesz a vezetői engedély a „C” kategória hiányában is. 

A Vizsgaközpont felkészült a változásra, így a szükséges képzési és vizsgáztatási jogszabály módosítások hatályba lépését követően azonnal megkezdhető lesz az említett új szabályok szerinti képzés és vizsgáztatás.

Veszélyhelyzet vége: érdemes odafigyelni a lejáró okmányokra

Címke: KÖZÚT,

Míg a május 31-ig lejáró okmányokra, többek között a vezetői engedélyre és forgalmi engedélyre a hosszabbítás június 30-ig él, addig a június 1. után lejáró okmányokra ugyanez már nem...

Miért hasznos már 14 évesen moped kategóriára vezetői engedélyt szerezni?

Címke: KÖZÚT, SZAKÉRTŐ

A hazai jogszabályok értelmében egy magyar fiatal 14 éves korában „AM” kategóriában vezetői engedélyhez juthat, amellyel segédmotoros kerékpárt, állati erővel vont járművet, valamint a 16...

A megfelelő körültekintés szerepe a biztonságos közlekedésben - 2. rész

Címke: KÖZÚT, SZAKÉRTŐ

Ezúttal a nagytestű járművek manőverezése során fellépő problémákkal és a tájékozódást akadályozó tényezőkkel foglalkozunk. A témáról szóló cikksorozatunk első részében az...

Hogyan közlekedjünk vasúti átjáróban?

Címke: KÖZÚT, SZAKÉRTŐ

Naponta jelennek meg híradások súlyos közúti balesetekről, köztük sajnos a vasúti átjáróban történtekről is. Cikkünkben az átkelésre vonatkozó szabályokkal és a helyes közlekedési magatartással foglalkozunk. A korábbi öt év stagnáló esetszámához képest 2021-ben duplájára...