Egyszerűsödik az autóbuszvezetési jogosultság megszerzése

2022. január 25. kedd

Várhatóan már 2022 őszétől egyszerűbb lesz az autóbusz vezetésére jogosító „D” kategória megszerzése azok számára, akik „B” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkeznek, azonban tehergépkocsi vezetésére vonatkozó „C” kategóriás jogosítványuk nincs.

A jelenleg érvényes szabályozás kimondja: ha valaki autóbuszt szeretne vezetni, annak először a személygépkocsi vezetésére jogosító „B”, majd a tehergépkocsi vezetésére jogosító „C” kategóriát kell megszereznie, és csak ezt követően kezdheti meg az autóbusz vezetésére jogosító „D” kategória megszerzését. Ez a szabályzás változik idén ősszel, amelyet egy január 25-én hatályba lépő rendeletmódosítás alapoz meg.

A vezetői engedélyek kiadásának szabályait is tartalmazó, A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 7. mellékletének változása lehetővé teszi a „D” kategóriás vezetői engedély kiadását a „B” kategória megléte esetén akkor is, ha a járművezető „C” kategóriával nem rendelkezik. A Korm. rendelet közelgő módosítása tehát csak az okmánykiállításra vonatkozik, és egyelőre még csak a külföldön megszerzett jogosítványok magyarországi cseréje, honosítása esetén alkalmazható.

A „D” kategória megszerzésére vonatkozó szabály, amely szerint „D” kategóriás elméleti vizsgára az bocsátható, aki rendelkezik „B” és „C” kategóriára érvényes vezetői engedéllyel – jelenleg nem változik.

Annak érdekében, hogy a hazai közúti járművezető képzés és vizsgáztatás során se legyen követelmény a „C” kategória a „D” kategória megszerzéséhez, a Korm. rendelethez igazodva hamarosan módosul A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának szabályairól szóló 24/2005 (IV. 21.) GKM rendeletet is (a továbbiakban: GKM rendelet), valamint ezzel összefüggésben a „D” kategóriára vonatkozó tantervi és vizsgakövetelmények is.

Fenti módosítások szakmai egyeztetése folyamatban van, várhatóan 2022 őszén lépnek életbe, így onnantól kezdve már a „C” kategóriával nem rendelkező, „B” kategóriás vezetői engedélyű járművezetőknek is lehetősége nyílik majd „D” kategóriás, autóbuszvezetői képzésre jelentkezni, és a sikeres vizsgák teljesítését követően már részükre is kiállítható lesz a vezetői engedély a „C” kategória hiányában is. 

A Vizsgaközpont felkészült a változásra, így a szükséges képzési és vizsgáztatási jogszabály módosítások hatályba lépését követően azonnal megkezdhető lesz az említett új szabályok szerinti képzés és vizsgáztatás.

EMELKEDNEK A KÖZLEKEDÉSI BÍRSÁGOK

Címke: KÖZÚT,

Augusztustól módosul a közlekedési szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok és helyszíni bírságok kötelező mértéke, amelynek részletei a Magyar Közlöny 2024. évi 74. számában olvashatók. A korábbi 13 ezer forint helyett 26 ezer forint lesz a helyszíni bírság azoknak, akiket...

ÚJ TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK C és CE KOMBINÁLT KATEGÓRIÁS TANFOLYAMOKHOZ

Címke: KÖZÚT, ÉKM

Elérhető az Építési és Közlekedési Minisztérium által  a „C” kategória és „CE” kombinált kategória párhuzamos megszerzését célzó járművezető-képző tanfolyamok számára készített...

BIZTOSÍTÁST KELL KÖTNI TÖBBFÉLE ELEKTROMOS ROLLERRE

Címke:

Július 16-ától kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kell kötni a nagyobb teljesítményű mikromobilitási eszközökre. Abban, hogy mely eszközöket érinti az új rendelkezés, a jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönt majd. Egy kötelező EU irányelv - a...

RENDKÍVÜLI ÜGYFÉLSZOLGÁLAT A KÉKSZALAG ELŐTT

Címke:

2024-ben is extra ügyfélszolgálati napot tartunk Balatonfüreden az 56. KÉKSZALAG előtt, ahol kollégáink segítségével többféle ügyet is intézhet! Július 17-én, szerdán 11:00 és 20:00 között, a KÉKSZALAG nevezési helyszínén (Kékszalag Port, 8230 Balatonfüred, Anna sétány 7.)...