Beatles lemezborítóval a biztonságos gyalogos közlekedésért

2021. május 12. szerda

A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából a Vizsgaközpont rendhagyó fotópályázatot hirdetett munkavállalói számára, akik újraálmodták a brit zenekar legendás zebrás lemezborítóját.

A 2020-as baleseti statisztikákból kiderül, hogy tavaly összesen 1773 gyalogost gázoltak el, közülük 699 főt kijelölt átkelőhelyen. Egy évvel korábban 2448 gyalogos gázolásból 969 következett be zebrán. A jelentős javulás ellenére nem lehetünk nyugodtak, hiszen 2020-ban is minden napra nagyjából két gázolás jutott kijelölt gyalogos átkelőhelyen, és ezekben a balesetekben összesen 21 ember vesztette életét.

Annak érdekében, hogy a gyalogosok közlekedését érintő veszélyek és kockázatok nagyobb figyelmet kapjanak, a Vizsgaközpont úgy döntött, hogy szervezeti szinten csatlakozik a Közlekedési Kultúra Napja (május 11.) alkalmából meghirdetett akciókhoz.

A társaság április végén Abbey Road remake néven rendhagyó fotópályázatot hirdetett munkavállalói számára. A kezdeményezés keretében arra kérték őket, hogy alakítsanak néhány fős csapatokat, amelyekhez családtagok, barátok vagy ismerősök is csatlakozhatnak. Feladatuk az volt, hogy saját környezetükben (munkahely, otthon, óvoda, iskola, stb.) egy közeli zebrán – kellő körültekintéssel és a forgalmat nem zavarva – készítsék el az Abbey Road című Beatles album híres borítóképének a mását. Azok a helyszínek is szóba jöhettek, ahol rendszeresen adódik közlekedési probléma vagy „érdekes” szituáció.

A szervezők a fotók mellett olyan gondolatokat és üzeneteket is vártak a pályázóktól, amelyek az akció céljával és a gyalogos közlekedés biztonságával kapcsolatosak. A megvalósítás módját tekintve más megkötés nem volt.

Az ország több pontjáról és a társaság több szervezeti egységétől összesen 10 pályamű érkezett, amelyeket az alábbiakban lehet megtekinteni.

[BÉKÉS MEGYE]
"Angyalok és ördögök - Lehet szabályosan és lehet szabálytalanul is.
Ez a békéscsabai zebra minden vizsgaútvonalban szerepel, sajnos a gombbal kezelt átkelő szinte minden vizsgázónak gondot okoz. Érdemes erre is figyelni!"


[BESZERZÉSI ÉS ELLÁTÁSI OSZTÁLY]
Once there was a way / To get back home – énekli Paul McCartney az Abbey Road című album egyik dalában.
A Közlekedési Kultúra Napján azt üzenjük, hogy ne rutinból, ne másokon átgázolva, ne mások kárára közlekedjünk, hiszen bármikor és bármilyen módon keljünk is útra, a célunk végső soron mindig ugyanaz: a hazaérkezés!"


[CSONGRÁD-CSANÁD MEGYE]
"Van, aki nem mindig jó, ha a nyomodban jár!
Ne telefonálj, ne kerékpározz a gyalogátkelőhelyen, és ne közlekedj fejhallgatóval!"


[HAJDÚ-BIHAR MEGYE]
"Ne csak akkor tartsd be a szabályokat, amikor egyenruhát látszt!
Mi „kiengedünk” a forgalomba, te pedig mindig tartsd szem előtt, amit oktatódtól tanultál!"


[JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE]
"Négy és felen a zebrán
Mi vizsga közben teszteljük a tudásod, és bízunk benne, hogy a megszerzett ismereteid mindig a nyomodban járnak majd, mint a mi „feledik” kollégánk a képen."


[KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE]
"Nyugodtan haladunk át a „zebrán”, mert bízunk oktatóink munkájában!
… és persze a fülhallgatót sem közlekedés közben használjuk!"


[KOMMUNIKÁCIÓ]
"A zebra a gyalogosoké, akkor is, ha lassúak!
Ez a szabály az óvodák és az iskolák környékén 200%-ban érvényes, hogy a krokodil is hazaérjen! Világos?"


[SOMOGY MEGYE]
"Vigyázz: VESZÉLY!
Az „okoseszközök” egyre nagyobb teret hódítanak, mi pedig első kézből szolgáltatjuk nap mint nap a veszélyes helyzeteket! Ne légy VAK, ebben segít a KAV!"


[SZAKTANFOLYAMI VIZSGÁZTATÁSI FŐOSZTÁLY]
"Mindannyian mások vagyunk!
Bár egyben-másban hasonlítunk… Ilyen a közlekedésbiztonságról alkotott képünk, amelyet minden pillanatban szem előtt tartunk."


[ÜGYVEZETŐI TITKÁRSÁG]
"Tavaly 1773 gyalogost ütöttek el a közutakon…
… 699 főt a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken"

Új minisztériumi pályázat képző szervek számára

Címke: KAV, ÉKM

Az Építési és Közlekedési Minisztérium pályázatot hirdetett járművezetési veszélyhelyzetek gyakorlására alkalmas szimulátor berendezés típus akkreditálására. A pályázat keretében pályázni lehet a  közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és...

A közlekedési vizsgák is leállnak a közigazgatási szünet idejére

Címke:

Igazodva a kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről szóló rendelethez, 2023. december 27. és 2023. december 31. között a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. működése...

Dunaújvárosi kirendeltségünk elköltözött

Címke: KÖZÚT,

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy dunaújvárosi kirendeltségünk – az Október 23. tér 10. szám alól – új helyre költözött. Új címünk:  2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 21. Megváltozott dunaújvárosi telefonszámunk is, mostantól a +36-30-140-5795-ös...

ÁKÓ ÉS VSM: ELÉRHETŐK 2023 HARMADIK NEGYEDÉVÉNEK ADATAI

Címke: ÁKO, VSM

A hazai autósiskolák teljesítményét mérő Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ) és a Vizsga Sikerességi Mutató (VSM) legfrissebb értékei táblázatos formában és grafikonok segítségével is...